DEHYDROEPIANDROSTERONI

PDF
S-DHEA (1222)
Huom! tilattaessa S-DHEA (KL 1222) tehdään automaattisesti sekä S-DHEA että S-DHEAS (KL 3166). Molemmat tutkimukset laskutetaan.
Indikaatiot
Ennenaikaisen puberteetin, lisämunuaisperäisen hyperandrogenismin ja lisämunuaisen steroidihormonisynteesin häiriöiden (3-beeta-hydroksisteroididehydrogenaasin puutos) tutkiminen. Steroideja erittävien lisämunuaiskasvainten diagnostiikka.
Näyte
1 ml seerumia
Säilytys ja lähetys
Lähetys huoneenlämmössä, mikäli perillä seuraavana päivänä näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.
Menetelmä
RIA Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
7 työpäivää
Viitearvot
Aikuiset:		 10.4 - 29.5 	nmol/l
	
Lapset:
Vastasyntyneet:	        alle 43.3	 nmol/l
1-6 v:		            alle 6.9  	nmol/l
Tytöt:
Puberteetin vaihe II:  	alle 58.9	 nmol/l
Puberteetin vaihe III:	 alle 65.9	 nmol/l
Puberteetin vaihe IV:	  alle 58.9	 nmol/l

Pojat: 
Puberteetin vaihe II:	  alle 20.1	 nmol/l
Puberteetin vaihe III:	 alle 22.2	 nmol/l
Puberteetin vaihe IV:	  alle 25.3	 nmol/l
Tulkinta
Seerumin dehydroepiandrosteroni (S-DHEA) ja sen sulfaattikonjugaatti (S-DHEA-S) ovat heikkoja androgeeneja, jotka erittyvät pääosin lisämunuaisen kuorikerroksesta. DHEA:ta muodostuu myös vähäisiä määriä munasarjoissa ja kiveksissä. S-DHEA:n pitoisuudella on vuorokaudenaikavaihtelu ja aamuarvot ovat ilta-arvoja korkeammat.

Naisilla kohonneita S-DHEA-pitoisuuksia nähdään lisämunuaisperäisessä hyperandrogenismissa. Silloin usein myös S-Androstendioni ja S-DHEA-S ovat koholla. Kohonneita S-DHEA-arvoja nähdään myös PCO-syndroomassa. Hyvin korkea S-DHEA-pitoisuus voi viitata lisämunuaisen kasvaimeen.

Lapsilla S-DHEA kohoaa adrenarken yhteydessä ja nousu yhdistyy puberteetin etenemiseen. Etenkin ennenaikaisessa adrenarkessa lisämunuaisperäiset androgeenit kuvaavat lisämunuaisperäistä kiihtynyttä hormonituotantoa. Lapsilla korkeita S-DHEA-tasoja nähdään lisämunuaisen steroidihormonisynteesin häiriöissä. DHEA-, pregnenoloni-, 17-hydroksipregnenoloni- tasojen nousu ja androstendioni- ja 17-hydroksiprogesteronipitoisuuksien lasku viittaavat lisämunaisen 3-beeta- hydroksisteroididehydrogenaasin (3-Beeta-HSDH) puutteeseen.
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
 Puh.040 922 5301
 mikko.helenius@vita.fi
 
Päivitetty 23.11.2021