KOMPLEMENTTI C3

PDF
S -C3 (2106)
P -C3 (4545)
Indikaatiot
Komplementtia kuluttavan tautiprosessin (mm. SLE) toteaminen ja hoidon seuranta. Infektioalttiuden diagnostiikka.
Näyte
0.5 ml seerumia tai EDTA-plasmaa.

Lasten sormenpääverinäytteissä riittää 200 µl seerumia tai plasmaa.
Samasta näytemäärästä voidaan tehdä myös muita peruskemian tutkimuksia.
Tarvittaessa konsultoi asiantuntijoita.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Immunoturbidimetrinen
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Viitearvot
0.90 - 1.80 g/l

Menetelmä- ja viitearvomuutos 1.12.2014.
Tulkinta
Komplementtijärjestelmä on keskeinen osa immuunipuolustusta ja vasta-ainevälitteistä sytolyysiä. Sen aktivoituminen käynnistyy joko immunokompleksien tai elimistölle vieraiden partikkelien, kuten bakteerien, toimesta. Kliinistä merkitystä on verenkierron alentuneella C3-pitoisuudella. Sen tavallisin syy on tulehduksen aiheuttama komplementtiaktivaatio ja lisääntynyt C3:n kulutus (ns. klassisen tien tai C3-oikotien aktivaatio tai molemmat).
Matalia C3:n pitoisuuksia nähdään mm. akuutissa glomerulonefriitissä, membranoproliferatiivisessa glomerulonefriitissä, immunokompleksitaudeissa, aktiivisissa sidekudostaudeissa (mm. SLE), pitkälle edenneissä maksataudeissa (C3:n synteesihäiriö), mikrobi-infektioissa sekä C3:n geneettisen puutoksen yhteydessä. Potilailla, joilla on geneettinen C3-puutos tai C3b:n aktivaattorin puutos ja siitä johtuva matala C3 pitoisuus, on taipumus saada toistuvia vakavia bakteeritulehduksia.
Kohonneita C3:n pitoisuuksia tavataan mm. akuutin faasin reaktioissa (mm. bakteeritulehdukset, kudostuhot, kirurgiset operaatiot), nivel- ja selkärankareumassa, lasten reumassa, tulehduksellisissa artriiteissa sekä alkoholin aiheuttamassa maksavauriossa.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
 Puh.040 922 5301
 mikko.helenius@vita.fi
 
 
Päivitetty 23.11.2021