SYKLOSPORIINI A

PDF
B -CyA (3606)
Indikaatiot
Lääkeainepitoisuuden seuranta (TDM).
Näyte
1 ml EDTA-verta.
Näyte otetaan aamulla ennen lääkkeen nauttimista. Lähetteeseen tulee merkitä lääkkeen edellinen ottoajankohta ja annos sekä soveltuvin osin muu lääkitys.
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 5 vrk huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa. Huoneenlämpölähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
LC-MS/MS Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3 työpäivää
Viitearvot
Viiteväliä ei ole määritetty.

Siklosporiinin terapeuttinen alue määritellään erikseen kullekin elinsiirtopotilasryhmälle hoitosuosituksissa. Kokoveren siklosporiinipitoisuuden laaksopitoisuus vaihtelee yleensä alueella 50 - 500 µg/l. Pitoisuus riippuu hoidon indikaatiosta ja vaiheesta. Potilaan tavoitetaso arvioidaan suhteessa lääkkeen annostukseen, näytteenoton ajankohtaan ja potilaan  kliiniseen tilaan.
Tulkinta
Siklosporiinit ovat ryhmä syklisiä peptidejä, joilla on immunosuppressiivinen vaikutus. Kliinisessä käytössä on syklosporiini A, jonka indikaatio on hylkimisreaktioiden ehkäisy luuydin- ja elinsiirroissa.

Syklosporiini imeytyy 20 - 50 %:sti ruoansulatuskanavasta. Huippupitoisuudet saavutetaan veressä n. 1 - 4 tunnin kuluttua ja pitoisuuden puoliintumisaika on noin 20 tuntia. Siklosporiini konsentroituu verisoluihin ja siksi kokoveren siklosporiinipitoisuus on merkittävästi suurempi verrattuna plasmapitoisuuteen.

Siklosporiinin metaboloituu pääosin maksassa ja metaboliitit erittyvät sappeen. Siklosporiini on maksa- ja munuaistoksinen. Toksisuus on annoksesta riippuvainen. On huomattava, että CYP3A4-entsyymiä indusoivat ja estävät lääkeaineet voivat muuttaa suuresti siklosporiinin veripitoisuuksia. Siklosporiinin munuaisiin kohdistuvat haittavaikutukset voivat lisääntyä, jos samanaikaisesti käytetään mm. munuaistoksisia antibiootteja.
Veren siklosporiinipitoisuuden tavoitetaso vaihtelee välillä 50 - 500 µg/l (laaksopitoisuus) syklosporiinihoidon indikaation ja hoidon vaiheen mukaan. Pitoisuusmääritysten tulkinnassa käytetään eri elinsiirtopotilaiden ryhmäkohtaisia tavoitearvoja. Potilasta hoitava lääkäri tulkitsee tuloksen suhteessa elinsiirtoryhmään, käytettyyn annostukseen, näytteenottoajankohtaan ja potilaan kliiniseen tilaan.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer&Kollegen (LADR)
Konsultointi

Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh. 040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 4.8.2022