Vita Laboratoriot, Mehiläinen ja ruotsalainen A23 Lab yhteistyöhön Ruotsin koronatestauksessa

Vita Laboratoriot, Mehiläinen ja ruotsalainen A23 Lab-laboratorio ovat aloittaneet yhteistyön Ruotsin koronanäytteiden analysoinnissa. Näytteet prosessoidaan A23-laboratorion kanssa ja analysoidaan Mehiläisen keskuslaboratoriokumppanin, Vita Laboratorioiden, toimesta Helsingissä ja Jyväskylässä. Yhteistyö mahdollistaa viikkotasolla tuhansien Ruotsista kuljetettujen näytteiden analysoinnin.

-Ruotsissa on hankala koronatilanne ja koronatestien analytiikkaa on pahasti ruuhkautunut. Haluamme osaltamme auttaa naapurimaamme koronatilanteen hallinnassa niin koronatestauksessa kuin muidenkin terveyspalveluiden suhteen, kertoo johtaja Kristiina Ylinen Mehiläisestä.  

-Osa Ruotsin koronanäytteistä analysoidaan A23 Labissa. Kasvaneesta kapasiteetistamme huolimatta kiihtyvä tarve on johtanut näytteiden ruuhkautumiseen ja päätimme tarttua Mehiläisen tarjoamaan apuun, kertoo A23 Labin Ruotsin toimitusjohtaja Karl Andersson.

-Vitassa on koko syksyn ajan tehty panostuksia koronakapasiteetin kasvattamiseksi. Olemme ylpeitä, että voimme nopeasti tarjota koronalaboratorioidemme apua Ruotsin vaikeaan tilanteeseen, toteaa Vita Laboratorioiden toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme.

Mehiläinen tuottaa jatkossa yhteistyössä A23 Labin ja Vita Laboratorioiden kanssa Ruotsin julkiselle terveydenhuollolle koronanäytteiden analytiikkaa ja paikallinen sairaanhoitopiiri vastaa koronatestinäytteiden ottamisesta. Näytteet toimitetaan analysoitavaksi Suomeen ja vastaukset saadaan Ruotsiin parissa päivässä.  

Mehiläisellä ja A23 Labilla on takanaan vuosien yhteistyö eturauhassyövän diagnostiikan ympärillä hyödyntäen uutta Stockholm3 testiä, jonka käyttöä Mehiläinen myös kehittää kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Olemassa oleva yhteistyösuhde on mahdollistanut vastavuoroisen avun nopeasti koronatestauksessa.

-Maaliskuussa A23 Lab auttoi Mehiläistä käynnistämällä suomalaisten koronanäytteiden analytiikan. Olemme erittäin iloisia voidessamme nyt vuorostamme tarjota apua A23 Labille ja Ruotsille. Mehiläisen testauskapasiteettia on kasvatettu merkittävästi, ja pystymme Suomen testaustarpeen lisäksi analysoimaan myös Ruotsista tuotuja näytteitä, sanoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

Mehiläinen on tehnyt koronapandemian aikana noin 190 000 koronatestiä Suomessa. Keskimääräinen vastausaika näytteenotosta tuloksen saapumiseen on 17 h. 23 % näytteistä analysoidaan 6 tunnissa. Näytteet analysoidaan Vitan koronalaboratorioissa.

Lisätietoja medialle:

Mehiläinen, laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen

Mehiläinen, erikoissairaanhoidon palvelumyynnistä vastaava johtaja Kristiina Ylinen

Yhteydenotot Mehiläisen viestinnän Laura Martinsuon kautta, p. 040 1962 892, laura.martinsuo@mehilainen.fi

A23 Lab, COO Covid-19, Jennie Andersson, jennie.andersson@a23lab.se

Vita Laboratoriot Oy, toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme, puh. 0400 500 362, jukka.hurme@vita.fi

Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Suomessa, joka tarjoaa laadukkaat, kokonaisvaltaiset palvelut nopeasti ja sujuvasti yksityis-, yritys-, vakuutus ja kunta-asiakkaille. Mehiläinen hoitaa, hoivaa ja huolehtii vuosittain noin 1,3 miljoonasta asiakkaasta. Mehiläisen yli 500 toimipisteessä palveluita tuottaa yhteensä yli 21 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa. 

A23 Lab on A3P Biomedicalin (www.a3pbiomedical.com) kokonaan omistama tytäryhtiö. A3P Biomedical AB on ruotsalainen yritys, jolla on maailmanlaajuinen tehtävä – parantaa radikaalisti eturauhassyövän diagnostiikan ja hoidon tarkkuutta. Yhtiön johtava tuote on Stockholm3, kliinisesti ja kaupallisesti validoitu verikoe aggressiivisen eturauhassyövän varhaiseen havaitsemiseen. Koronapandemian alusta lähtien A23 Lab on tehnyt yli 120 000 koronatestiä ja on merkittävä toimija Ruotsin Covid-19-testauksessa.

Vita Laboratoriot Oy tuottaa Helsingissä korkealaatuisia lääketieteellisiä ja ympäristölaboratoriopalveluja palvellen koko Suomea. Vita on vuonna 1994 perustettu perheyritys. Vita tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan suurimpiin keskuslaboratorioyhtiöihin lukeutuvan saksalaisen LADR-konsernin kanssa. Vita on tuottanut suomalaiselle yksityiselle ja julkiselle terveydenhuollolle kultaisen standardin Covid-19-PCR-diagnostiikkaa huhtikuusta 2020 lähtien.

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Elintarvike

Lue lisää

Hygienia

Lue lisää

Sisäilma

Lue lisää

Asbesti

Lue lisää