Vita Laboratoriot käynnisti 24/7-korona-analytiikan

Vita Laboratoriot Oy on aloittanut ympärivuorokautisen koronavirusdiagnostiikan keskuslaboratoriossaan Helsingin Hernesaaressa. Potilaiden näytteet analysoidaan tarkalla PCR-menetelmällä.

– PCR-menetelmällä tehtävillä koronatesteillä määritellään COVID-19-viruksen läsnäolo, eli nähdään, onko henkilöllä koronavirusinfektio. Toinen testityyppi on vasta-ainetesti, joka etsii koronavirusinfektion synnyttämiä vasta-aineita eli se kertoo jälkeenpäin, onko henkilö edelliskuukausina sairastanut koronavirusinfektion, kertoo Vita Laboratoriot Oy:n toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme.

Ympärivuorokautista koronavirusdiagnostiikkaa tehdään kaikkina viikonpäivinä. Tutkimuksia voidaan tällä hetkellä tehdä 400 vuorokaudessa, mutta toukokuun aikana kapasiteetti nousee 800 tutkimukseen vuorokaudessa. Suuren kapasiteetin ja ympärivuorokautisen toiminnan ansiosta tulokset saadaan nopeasti.

Vita Laboratoriot analysoi koronavirusnäytteitä nyt sekä omassa keskuslaboratoriossaan että yhteistyössä jyväskyläläisen BiopSense Oy:n kanssa. Yhteensä kapasiteettia on yli tuhanteen tutkimukseen päivässä.

– Molemmilla laboratorioilla on mahdollisuus kasvattaa kapasiteettiaan. Kun Suomea lähdetään hallitusti avaamaan, on välttämätöntä, että koronavirustestausta tehdään nykyistä enemmän. Tehokkaasti jäljitettynä jokainen positiivinen koronadiagnoosi tuottaa suuren määrän tunnistettuja altistumisia. Testauksen avulla pitkien altistumiskaranteenien pituutta voidaan lyhentää. Jokainen työnantaja kyllä tuntee laskelmat menetetyn työpäivän hinnasta, Jukka Hurme kertoo.

– Suomessa on mahdollista kasvattaa koronatestauskapasiteettia vielä merkittävästi. Yhteistä savottaa on sekä julkiselle että yksityiselle terveydenhuollolle. Testauksen ja tartuntaketjujen aktiivisemman selvittämisen kustannus ei voi olla este, sillä vaihtoehtoiskustannus – haitta kansantaloudelle, jota tiukat rajoitustoimet aiheuttavat – on niin valtava. Se aiheuttaa viiveellä kuolemia ja merkittäviä sosiaalisia ongelmia, Jukka Hurme jatkaa.

kuva: vitalaisia laitekoulutuksessa

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Elintarvike

Lue lisää

Hygienia

Lue lisää

Sisäilma

Lue lisää

Asbesti

Lue lisää