Suomessa on kehitetty menetelmä, jolla omikronvariantin aiheuttama koronatartunta voidaan varmistaa nopeasti

Etelä-Afrikasta löydetty B.1.1.529-variantti voidaan tunnistaa kahdessa vuorokaudessa Vita Laboratorioiden käyttämän sekvensointitutkimuksen avulla.

Vita Laboratoriot Oy ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti ovat päivittäneet vuoden 2021 alusta käytössä olleen sekvensointitutkimuksensa tunnistamaan SARS-CoV-2-viruksen omikronvariantin. Menetelmä tunnistaa kaikki muutkin Euroopan tartuntatautiviraston tällä hetkellä huolestuttavina pitämät variantit.

Sekvensointitutkimuksessa kartoitetaan osa koronaviruksen S-geenistä. Variantit voidaan tunnistaa kahdessa vuorokaudessa käyttämällä nopeaa sekvensointimenetelmää ja rajaamalla sekvensointi vain varianttien toisistaan erottamisen kannalta tarpeelliseen osaan.

Varianttien erilaiset mutaatiot voivat esimerkiksi tehdä viruksesta helpommin leviävän, muuttaa taudin vakavuusastetta tai vaikuttaa rokotteiden suojatehoon. Omikronvariantissa on poikkeuksellisen paljon mutaatioita, joita aiemmissa laajemmalle levinneissä virusvarianteissa ei ole ollut.

– Omikronin mutaatioiden seurauksia ei vielä tunneta, mutta Etelä-Afrikasta julkisuuteen annettujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikronvariantti leviää huomattavan helposti. Saattaa myös olla, että rokotteen tai aiemmin sairastetun koronavirustaudin aikaansaama suoja on heikompi omikronvarianttia kuin tällä hetkellä Euroopassa vallitsevia variantteja vastaan, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta.

Epidemian leviämisen hidastamiseksi on tärkeää pystyä tunnistamaan uudet helposti leviävät variantit. Tunnistamisen avulla epidemian hallintatoimet voidaan kohdentaa ja mitoittaa oikein. Samalla voidaan hankkia lisää aikaa variantin ja sen aiheuttaman taudin ominaisuuksien selvittämiseen sekä rokotekattavuuden nostamiseen.

Vita Laboratoriot toimittaa Covid-19-sekvensointitutkimuksia sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon organisaatioille. Omikronvariantti pystytään tunnistamaan 1.12. alkaen sekvensointiin lähetettävistä PCR-positiivisista näytteistä.

Lisätietoja:

– Vita Laboratoriot Oy, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta, puh. 050 547 1184, sakari.jokiranta@vita.fi

– Vita Laboratoriot Oy, toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme, puh. 0400 500 362, jukka.hurme@vita.fi

– Biotekniikan instituutti, tutkimusjohtaja Petri Auvinen, puh. 050 448 2852, petri.auvinen@helsinki.fi

Vita Laboratoriot Oy tuottaa Helsingissä korkealaatuisia lääketieteellisiä ja ympäristölaboratoriopalveluja palvellen koko Suomea. Vita on vuonna 1994 perustettu perheyritys. Vita tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan suurimpiin keskuslaboratorioyhtiöihin lukeutuvan saksalaisen LADR-konsernin kanssa.

Biotekniikan instituutti on osa Helsingin yliopiston HiLife-organisaatiota. DNA-sekvensointi- ja genomiikkalaboratorio on tehnyt tutkimusta sekä toiminut palveluyksikkönä jo runsaan kahden vuosikymmenen ajan. Tutkimusta ja palvelua tarjotaan geenitutkimuksen, genomiikan ja bioinformatiikan aloilla.

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää