Luotettavia vasta-ainetutkimuksia vihdoin riittävästi saatavilla

Vita Laboratoriot Oy ottaa käyttöön uuden COVID-19-vasta-ainetutkimuksen. Tutkimus on aiempaa tarkempi ja tehokkaampi, ja sen avulla on mahdollista tehdä selvästi laajamittaisempaa vasta-ainetestausta. Vita on maailmanlaajuisesti ensimmäisten laboratorioiden joukossa, joka saa uuden tutkimuksen käyttöönsä.

Vita Laboratoriot tarjoaa ensimmäisenä suomalaisena keskuslaboratoriona Rochen ECLIA-menetelmää käyttävää COVID-19-vasta-ainetutkimusta. Tutkimuksella voidaan tunnistaa, onko aiemmin sairastettu hengitystieinfektio ollut koronaviruksen aiheuttama.

Aiemmat keskuslaboratorioissa suoritettavat COVID-19-vasta-ainetestit ovat perustuneet ELISA-menetelmään. Tällä hetkellä sen käytön estää kuitenkin tutkimuksessa tarvittavien testikittien maailmanlaajuinen pula.

Hyvän saatavuuden lisäksi uuden testin etuina ovat erittäin korkea 99,8 % tarkkuus sekä analytiikan nopeus ja edullinen hinta. Tutkimukset suoritetaan tehokkailla immunokemian analysaattoreilla, joilla voidaan suorittaa vuorokaudessa jopa tuhansia tutkimuksia. Tutkimustulos saadaan muutamassa tunnissa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Vita on maailmanlaajuisesti ensimmäisten laboratorioiden joukossa, jotka saavat Rochen uuden vasta-ainetestin käyttöönsä. Tutkimuksella on Euroopassa vaadittu CE-IVD-merkintä (28.4.2020) ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) hyväksyntä (3.5.2020). Vitan asiantuntijat ovat todentaneet menetelmän toimivuuden suomalaisilla vertailunäytteillä.

Vita vastaanotti toukokuun alussa testikittejä 2 500 vasta-ainetutkimusta varten. Toimitukset jatkuvat viikoittain ja odotettavissa on, että testikittejä riittää myös kysynnän kasvaessa.

–  Vasta-ainetestejä on tähän asti voitu käyttää vain rajallisesti. Julkinen terveydenhuolto on käyttänyt niitä kartoittamaan infektion leviämistä. Testausmäärät ovat jääneet kuitenkin pieniksi. Myöskään yksityiseen terveydenhuoltoon keskuslaboratoriotasoisia tarkkoja testejä ei kovasta kysynnästä huolimatta ole juurikaan riittänyt. Nyt Rochen ja myöhemmin muiden valmistajien vastaavilla menetelmillä tilanne on kuitenkin vihdoin korjaantumassa, kertoo Vita Laboratoriot Oy:n toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme.

–  Vasta-ainetestauksella on tärkeä rooli, kun opettelemme elämään koronan kanssa ennen rokotteen valmistumista. Rochen vasta-ainetesti on erittäin tarkka. Kuva siitä, kuinka monelle ja kuinka pitkäksi aikaa infektio antaa immuniteetin on sen sijaan vasta tarkentumassa. Yhteiskuntaa ei kuitenkaan voi pitää suljettuna enää pitkään ja päätöksiä on tehtävä todennäköisyyksiä arvioiden ja parhaita käytössä olevia keinoja käyttäen. Tarkalla ja laajalla vasta-ainetestauksella on tässä osansa, Jukka Hurme jatkaa.

Lisätietoa:

Taru Meri: Vasta-aineet ja koronavirus

Roche: Elecsys® Anti-SARS-CoV-2

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Elintarvike

Lue lisää

Hygienia

Lue lisää

Sisäilma

Lue lisää

Asbesti

Lue lisää