Lomamatkalta saatu apinarokkotartunta voidaan havaita nopeasti

Apinarokkovirustartuntojen määrä on kasvussa Euroopassa. Monessa maassa, jotka ovat suosittuja suomalaisten lomakohteita, on ollut satoja apinarokkotartuntoja. Vita
Laboratorioiden käyttöön ottamalla PCR-laboratoriotestillä tartunta voidaan havaita nopeasti ja luotettavasti. Testaaminen on ainoa keino estää taudin leviäminen.

Apinarokkoa esiintyi aiemmin etupäässä Keski- ja Länsi-Afrikan trooppisilla alueilla. Tänä vuonna tautia on todettu jo yli 40 maassa Afrikan ulkopuolella. Euroopassa tartuntoja on tunnistettu lähes 4 500 potilaalla. Määrä on kolminkertaistunut viimeisen kahden viikon aikana. Maailman terveysjärjestö WHO on 1.7.2022 kehottanut Euroopan maita nostamaan testauskapasiteettiaan.

Apinarokon voi saada kesälomamatkojen kohdemaista

Apinarokkovirus aiheuttaa ihmisille rakkulaisen taudin, apinarokon. Apinarokko tarttuu suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin tai pisaratartuntana pitkään kestävässä kasvokkaisessa lähikontaktissa. Lähes kaikki vuonna 2022 Euroopassa todetut tartunnat on saatu seksin yhteydessä.

Apinarokko aiheuttaa 1–3 päivää kuumeen alkamisen jälkeen iho-oireita, joista tyypillisin on rakkulainen ihottuma erityisesti kasvoissa, käsissä, jaloissa ja toisinaan intiimialueella ja suussa. Apinarokko parantuu yleensä itsestään mutta voi aiheuttaa myös vakavan taudin.

Euroopassa tapauksia on raportoitu eniten Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Portugalissa, Ranskassa ja Alankomaissa. Riski saada tartunta kesälomamatkalla on suuri varsinkin, jos harrastaa seksiä sairastuneen henkilön kanssa.

Diagnostiikan saatavuus paranee

Apinarokko voidaan havaita PCR-testillä. Diagnostiikan saatavuus on kuitenkin ollut rajallista ja varmistetun diagnoosin saaminen on saattanut kestää päiviä. Testien käyttöönottoa on hidastanut laboratoriossa saatavan apinarokkotartunnan mahdollisuus. Vita Laboratoriot on aloittanut apinarokkodiagnostiikan erillisessä turvallisessa laboratoriotilassa.

– Apinarokkoviruksen havaitseminen on tärkeää, jotta tartunnat eivät leviä. Nyt toimivaksi havaittu ja käyttöön otettu PCR-testi parantaa oleellisesti diagnostiikan saatavuutta Suomessa. Se mahdollistaa tuloksen saamisen jopa samana päivänä. Toivomme, että tämä osaltaan madaltaa kynnystä hakeutua lääkäriin näytteenottoa varten, jos esimerkiksi lomamatkan jälkeen nousee kuume ja iholle tulee rakkuloita, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian ylilääkäri, dosentti Sakari Jokiranta.

Lisätietoja:

– Vita Laboratoriot Oy, kliinisen mikrobiologian ylilääkäri, dosentti Sakari Jokiranta,
puh. 050 547 1184, sakari.jokiranta@vita.fi

– Vita Laboratoriot Oy, johtava ylilääkäri Jukka Hurme, puh. 0400 500 362, jukka.hurme@vita.fi

https://www.who.int/europe/news/item/01-07-2022-statement—no-room-for-complacency


Vita Laboratoriot Oy tuottaa Helsingissä korkealaatuisia lääketieteellisiä ja ympäristölaboratoriopalveluja palvellen koko Suomea. Vita on vuonna 1994 perustettu perheyritys. Vita tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan suurimpiin keskuslaboratorioyhtiöihin lukeutuvan saksalaisen LADR-konsernin kanssa.

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää

Elintarviketutkimukset

Lue lisää

Sisäilmatutkimukset

Lue lisää

Vesitutkimukset

Lue lisää

Asbestitutkimukset

Lue lisää