BiopSense ja Vita Laboratoriot nostavat Suomen koronatestauskapasiteettia 1 000 tutkimuksella päivässä

Jyväskyläläisen tutkimusyrityksen ja helsinkiläisen keskuslaboratorion yhteistyö käynnistyi pikavauhdilla.

Syöpädiagnostiikan startup-yritys BiopSense Oy aloittaa koronatestaukset Jyväskylässä. BiopSensen tutkimusjohtaja, mikrobiologian professori Marja Tiirola ehdotti maaliskuussa (HS 23.3.), että yliopistojen ja tutkimuslaitosten infrastruktuurit voisivat tarjota lisäkapasiteettia koronaviruksen testauksen järjestämisessä. Tämän jälkeen syöpäsairaala Docrates esitti yritykselle pyynnön laajentaa yhteistyötä syöpädiagnostiikan lisäksi koronadiagnostiikkaan, jotta infektioriskissä olevat syöpäpotilaat voitaisiin hoitaa ilman viivästyksiä.

Kuukautta myöhemmin BiopSense Oy on pystyttänyt mittavan koronalaboratorion yhteistyössä Vita Laboratoriot Oy:n kanssa. Uusi laboratorio tuottaa Covid-19 PCR-testiä kotimaisilla tutkimusreagensseilla. Tutkimuksella selvitetään, sairastaako henkilö koronavirusinfektiota ja voiko hän tartuttaa muita. Yritysten yhteisenä tavoitteena on nostaa Suomen testauskapasiteettia merkittävästi.

Vita Laboratoriot tukee BiopSensen koronadiagnostiikkaa lääketieteellisillä asiantuntijapalveluilla. Vitalla on kliinisen mikrobiologian laajan laboratoriotoiminnan toimilupa. BiopSense haki Covid-19 analyysipalvelua varten kliinisen mikrobiologian suppean laboratoriotoiminnan toimiluvan, ja yritys on vuokrannut Jyväskylän yliopistolta analytiikkaan sopivat tilat. Ohjaustyön lisäksi Vita mahdollistaa tutkimusten sähköisen pyyntö- ja vastausliikenteen sekä näytelogistiikan sairaanhoitopiireihin ja yksityisille terveydenhuollon toimijoille.

– Olemme aiemmin hyödyntäneet yliopistotutkimuksessa kehitettyä osaamistamme verinäytteistä tapahtuvaan syövän terapian seurantaan, kertoo BiopSense Oy:n toimitusjohtaja Jussi Pennanen.

Hän kertoo, että toiminnan laajentaminen virusdiagnostiikkaan oli yritykselle vaivatonta, koska käytetyt DNA-menetelmät ovat yksinkertaisempia kuin nestebiopsian mutaatioanalyysit.

– Vitan asiantuntija-avulla pystyimme rakentamaan biovaarallisten näytteiden turvalliselle käsittelylle tarvittavan laboratorioympäristön ja voimme nyt tarjota Vitan tuella korkealaatuista koronadiagnostiikkaa laajalle tarvitsijoiden joukolle, Pennanen jatkaa.

– Olemme vaikuttuneita siitä ennakkoluulottomuudesta ja nopeudesta, jolla BiopSense on vastannut kansalliseen hätätilaan. Meille on ollut ilo avustaa BiopSenseä toiminnan käynnistämisessä omalla laboratoriokokemuksellamme. Mahdollistamme omien kanaviemme avulla, että BiopSensen koronatutkimukset ovat tarjolla koko Suomessa. Nyt on tärkeää lisätä koronatestausta koko maassa. Kyseessä on yksityistä ja julkista terveydenhuoltoa yhdistävä kansallinen projekti, kertoo Vita Laboratoriot Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hurme.

Lisätietoja:

– Vita Laboratoriot Oy, toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme, puh. 0400 500 362, sähköposti: jukka.hurme@vita.fi

– BiopSense Oy, toimitusjohtaja Jussi Pennanen, puh. 050 480 4746, sähköposti: jussi.pennanen@biopsense.com

 

BiopSense Oy on prof. Tiirolan tutkimusryhmässä Euroopan tutkimusneuvoston (ERC), Syöpäsäätiön ja Business Finlandin rahoittamissa projekteissa toimineiden tutkijoiden perustama bioteknologiayritys, jonka päätoimialana on geneettinen testaus sekä testaukseen liittyvien preanalyyttisten ratkaisujen kehittäminen.

Vita Laboratoriot Oy tuottaa Helsingissä korkealaatuisia lääketieteellisiä ja ympäristölaboratoriopalveluja palvellen koko Suomea. Vita on vuonna 1994 perustettu perheyritys. Vita tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan suurimpiin keskuslaboratorioyhtiöihin lukeutuvan saksalaisen LADR-konsernin kanssa. Yhteistyö takaa, että Vitalla on mahdollisuus tuoda asiakkaidensa käyttöön kustannustehokkaasti uusinta teknologiaa, diagnostiikkaa ja vaativimpia erikoistutkimuksia.

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää

Elintarviketutkimukset

Lue lisää

Sisäilmatutkimukset

Lue lisää

Vesitutkimukset

Lue lisää

Asbestitutkimukset

Lue lisää