Virtsan laaja huumaus- ja lääkeaineseulonta (SORA), opintojen aikainen

PDF
U -HuuSo-O
Opiskelun aikana tehtävästä huumetestauksesta säädetään niin sanotussa SORA-lainsäädännössä. Opiskelijoiden huumausainetestauksella pyritään estämään huumausaineiden käytöstä aiheutuvat vaaratilanteet.

Ennen näytteenottamista on tutustuttava Sora-lainsäädäntöön ja käytännön toteutukseen huumausainetestien osalta STM:n oppaasta: SORA-lainsäädännön toimeenpano terveydenhuollossa (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2015:2)
sekä Opetushallituksen sivuilta https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sora-ratkaisuja-soveltumattomuuteen.
Indikaatiot
Opintojen aikainen soveltuvuuden arviointi perustuu SORA-lainsäädäntöön, jossa oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen.

Kun selvitetään opiskelijan akuuttia päihtymystilaa ja toimintakyvyn heikkenemistä (Huumausaineen vaikutuksen alaisuuden tutkiminen), tutkitaan verinäytteestä laaja huumaus- ja lääkeaineseula (S -HuuSo-O).  
Kun epäillään huumausaineriippuvuutta, tutkitaan laaja huumaus- ja lääkeaineseula sekä veri- (S -HuuSo-O) että virtsanäytteestä (U -HuuSo-O).
Näyte
Laboratoriomme järjestää asiakkailleen näytteenottokoulutusta. Lisätietoja voi järjestettävistä kursseista (kohderyhmä laboratoriohoitajat, työterveyshoitajat ja työterveyslääkärit) voi kysyä laboratoriostamme. Tarkemmat näytteenotto-ohjeet ovat luettavissa mm. sosiaali- ja terveysministeriön julkaisusta, Huumausainetestaus työelämässä ja lähetteemme kääntöpuolelta. Näytteet ottaa tehtävään perehdytyksen saanut terveydenhuollon ammattihenkilö.

Tutkimuspyyntölähete: Lähetteenä käytetään Vitan Huumelähete työelämässä lähetettä, johon indikaatioksi merkataan SORA ja tutkimuspyynnöksi U- Huuso-O.
Näytettä ei voida analysoida puutteellisillä lähetetiedoilla tai jos näytteestä puuttuu näytetunniste (viivakoodi) tai sinetöinti tai se on virheellinen.

Näytteenotossa on varmistettava testattavan henkilöllisyys. Lähetteeseen merkitään tutkittavan käyttämät lääkeaineet viimeisen 14 vrk:n ajalta. Myös luontaislääkkeet on syytä kirjata ylös. Näytteenoton tulee tapahtua asianmukaisissa tiloissa ja valvotuissa olosuhteissa (valvottu näytteenotto) siten, että huomioidaan testattavan yksityisyyden suoja ja näytteen manipulointiin liittyvät seikat.

Näytteestä tarkistetaan välittömästi luovutuksen jälkeen seuraavat asiat:

- Näytteen määrän tulisi olla vähintään 20 ml

- Lämpötila (normaali 32 - 38 ºC)

- Väri, haju ja ulkonäkö mahdollisten näkyvien lisäaineiden havaitsemiseksi

Näyte jaetaan testattavan läsnä ollessa kahteen putkeen, A- ja B- näytteeseen, jotka merkitään tunnistetiedoin ja sinetöidään. Näytteenottoajankohta ja sinettinumero merkitään lähetteeseen. Näytteenottoastiaan jääneestä loppuvirtsasta mitataan pH, jonka tulee olla 4-10.

Testattava seuraa koko näytteenottoprosessin, antaa suostumuksensa ja vahvistaa lopuksi allekirjoituksellaan asianmukaisen toiminnan.
Säilytys ja lähetys
Laita sinetöidyt näyteputket salpapussiin, johon lisäät myös palan imuliinaa, pakkaa putket niin ettei sinetti vaurioidu kuljetuksen aikana.

Näyte säilyy noin 3 viikkoa jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys
huoneenlämmössä.
Menetelmä

HPLC-QTOF/MS, LC-MS/MS ja GC-MS Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
14 vrk
Tulkinta
Menetelmä määrittää laajasti erilaisia huumausaineita ja väärinkäytettyjä lääkeaineita (mm. amfetamiineja ja niiden johdannaisia, bentsodiatsepiineja, z-lääkkeitä (tsopikloni, tsolpideemi, tsaleploni), gabapentinoideja kuten pregabaliinia, opiaatteja, opioideja, kannabista, kokaiinia, LSD:tä ja uusia psykotrooppisia aineita kuten katinoneja ja synteettisiä kannabinoideja.
Konsultointi
Kemisti, FT Riia Plihtari

Puh. 045 7734 9026

riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 9.11.2021