Ruokaerittely ja komponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

PDF
S -RuoComE (12611)
Tutkimus on rakenteeltaan vaiheittainen:

Näytteistä määritetään aina ruoka-aineryhmän seulontatutkimus.

Ruoka-aine ryhmä:
Seulontatutkimus sisältää seuraavat allergeenit:
turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu, vehnäjauho

Mikäli seulontatutkimus on positiivinen (>0,35 kU/l), määritetään IgE-vasta-ainepitoisuus kullekin ryhmän allergeenille erikseen.

Mikäli maidon, munanvalkuaisen, maapähkinän, soijapähkinän tai vehnäjauhon allergeenispesifiset IgE-vasta-aineet ovat koholla (> 0,35 kU/l), määritetään lisäksi valikoidut komponenttitutkimukset kyseiselle positiiviselle allergeenille.

Maidon komponentti: nBos d 8 (kaseiini, f78)
Munanvalkuaisen komponentti: nGal d 1 (ovomukoidi, f233)
Vehnän komponentti: rTri a 19 (omega-5 gliadiini, f416), Gliadiini (f98)
Soijapavun komponentit: rGly m 4 (f353), nGly m 5 (f431), nGly m 6 (f432)
Maapähkinän komponentit: rAra h 2 (f423), rAra h 6 (f447)

Negatiivisiksi jääneistä näytteistä ei tehdä jatkotutkimuksia.

Huomioitavaa on, että seulonta ei välttämättä pysty tunnistamaan kaikkia allergiakomponentteja yhtä hyvin, jolloin seulonnan ollessa negatiivinen on mahdollista että yksittäinen komponentti on kuitenkin positiivinen. Mikäli allergiaepäily on voimakas ja seulonta jää negatiiviseksi voi erittelyn tilata erikseen.
Näyte
Seerumi-geeliputki 5 ml, vähintään 3 ml seerumia tarvitaan.

Lasten näytteille minimi seerumimäärä 900 ul.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä

Immunofluorometrinen Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-3 työpäivää
Viitearvot
Negatiivinen alle 0.35 kU/l
Konsultointi
Kemisti, FT Riia Plihtari

Puh. 045 7734 9026

riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 27.10.2021