TESTOSTERONI massaspektrometrinen, vapaa laskettu

PDF
S -TestoMS-VL (12594)
Sisältää osatutkimukset: S -TestoMS ja S-SHBG

S -TestoMS-VL tulostetaan ns. Anderssonin kaavaa käyttäen: S -TestoMS-VL (pmol/l) = S -TestoMS(nmol/l) x (2.28 - 1.38 x log(SHBG(nmol/l)/10) x 10.
Näyte
2 ml seerumia eroteltuna erotteluputkeen.
Näyte otetaan geelittömään putkeen, sillä geeliputki voi sisältää mahdollisia menetelmää häiritseviä tekijöitä.
Miehillä näyte tulee ottaa klo 7-12 välillä ja naisilla kierron 5.-8. vrk.

Laskimoverinäytettä ei saa ottaa ihoalueelta tai käsivarresta, jolle on levitetty testosteronikorvaushoitoon tarkoitettua voidetta. Voiteen sisältämät korkeat testosteronipitoisuudet voivat kontaminoida näytteenottovälineet sekä näytteen, mikä johtaa virheellisen korkeisiin testosteronituloksiin.
Säilytys ja lähetys
Erotteluputkeen eroteltu seerumi säilyy 3 vrk huoneenlämmössä, 5 vrk jääkaappilämpötilassa. Huoneenlämpölähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
TestoMS: Nestekromatografia-massaspektrometrinen (LC-MS/MS)
SHBG: Elektrokemiluminometrinen menetelmä (ECLIA)
TestoMS-VL: Laskennallinen
Toimitusaika
7 työpäivää
Viitearvot
miehet: 220 - 800 pmol/l
naiset: 9 - 30 pmol/l
Tulkinta
Testosteroni kulkeutuu plasmassa pääosin sitoutuneena albumiiniin ja sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin (SHBG) ja vain noin 1-3 % testosteronista on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tämän vuoksi lääkitys, sairaus ja tekijät, jotka vaikuttavat seerumin SHBG:n pitoisuuteen nostavasti (painon lasku, epilepsialääkitys, raskaus, estrogeenien käyttö, kuten korvaushoito ja pillerit, hypertyreoosi, maksasairaudet) tai vähentävästi (lihavuus ja hypotyreoosi), voivat vaikuttaa seerumin testosteronin kokonaispitoisuuteen, vaikka vapaan testosteronin pitoisuus pysyisi viitealueella.

Naisilla vapaan testosteronin määritysindikaatioina ovat virilisoivien tuumoreiden epäily, polykystinen munasarjasyndrooma tai synnynnäinen lisämunuaisen kuorikerroksen hyperplasia. Naisilla hyperandrogenismiin liittyy S-SHBG:n pitoisuuden lasku, minkä takia vapaa testosteroni antaa paremman kuvan androgeenivaikutuksesta, kuin kokonaishormonin pitoisuus. Huom! Laskettua vapaata testosteronia ei voi määrittää raskauden aikana, sillä Anderssonin kaava ei anna luotettavaa tulosta johtuen raskauteen liittyvästä hyvin korkeasta S-SHBG pitoisuudesta.

Ikääntyvillä miehillä vapaan testosteronin määritys yhdessä kokonaistestosteronin ja S-SHBG:n kanssa diagnostisoi paremmin hypogonadismin kuin pelkkä S-Testosteroni, johtuen ikääntymiseen ja painon muutoksiin liittyvistä S-SHBG-tason muutoksista.
Tekopaikka
Osittainen alihankinta. S-TestoMS: LADR Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
 Puh.040 922 5301
 mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 11.2.2022