HYDROKSIKLOROKIINI

PDF
S -OHKloro (1640)
Hydroksiklorokiini on alun perin malarialääkkeeksi kehitetty, Suomessa lähinnä nivelreuman hoidossa käytettävä lääke. Se lukeutuu nk. DMARD-lääkkeisiin, eli lääkeaineisiin, jotka vaikuttavat nivelreuman ja muiden niveloireita aiheuttavien autoimmuunisairauksien taudin kulkuun. Hydroksiklorokiini vähentää niveltulehduksen oireita ja hidastaa taudin etenemistä.

Hydroksiklorokiinia käytetään nivelreuman lisäksi myös diskoidin ja systeemisen lupus erythematosuksen sekä valoherkkyysihottumien hoidossa.

Hydroksiklorokiini imeytyy nopeasti ja lähes täydellisesti suun kautta annosteltuna. Aineen biologinen hyötyosuus on noin 70-80 %, huippupitoisuus saavutetaan n. 3 tunnissa ja eliminaation puoliintumisaika on vaihteleva muutamasta vuorokaudesta aina yli kuukauteen. Lääkkeen vaikutus alkaa noin 3-5 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.
Indikaatiot
Hydroksiklorokiinihoidon seuranta.
Näyte
3 ml seerumia, lapset vähintään 2 ml.
Näyte otettava aamulla ennen lääkkeen nauttimista. Näyte tulee ottaa geelittömään seerumiputkeen. Seerumi erotellaan sentrifugoinnin jälkeen puhtaaseen putkeen.
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä valolta suojattuna.
Menetelmä
LC-MS/MS Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3 - 8 työpäivää
Viitearvot
Hoitoalue 0.20 - 1.50 µmol/l
Tulkinta
Vakiintuneen hydroksiklorokiinitason saavuttaminen kestää useita viikkoja. Hydroksiklorokiini metaboloituu pääasiassa munuaisten kautta, minkä vuoksi munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla annosta pitää tarvittaessa säätää.
Hydroksiklorokiini kertyy maksaan ja maksatoksisuutta on kuvattu, minkä vuoksi pitkäaikaisen hoidon yhteydessä suositellaan maksa-arvojen ajoittaista seuraamista. Myös voimakasasteista hypoglykemiaa on kuvattu sekä diabeetikoilla että henkilöillä, joilla on normaali veren glukoosi.

Hydroksiklorokiini kertyy silmään ja voi aiheuttaa sarveiskalvon samentumaa ja retinopatiaa pitkäaikaishoidossa
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
 
 Kemisti, FT Riia Plihtari
 Puh. 045 7734 9026
 riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 1.3.2021