SUKUPUOLIHORMONEJA SITOVA GLOBULIINI

PDF
S -SHBG (2737)
Indikaatiot
Määrityksen indikaationa ovat hyper- ja hypoandrogenismin selvitys, amenorrea ja oligomenorrea, akne ja hirsutismi.
Näyte
1 ml seerumia, lapset vähintään 0,5 ml.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa.
Menetelmä
Luminoimmunometrinen menetelmä. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-3 työpäivää
Viitearvot
Naiset    18 - 144 nmol/l  
Miehet    10 - 57 nmol/l

Lasten viitearvot Mayo Clinic, Medical Laboratories-
aineiston mukaan
Tytöt	Tanner, luokka I	43 - 197 nmol/l
	Tanner, luokka II	8 - 119 nmol/l
	Tanner, luokka III	31 - 191 nmol/l
	Tanner, luokka IV	31 - 166 nmol/l
	Tanner, luokka V	18 - 144 nmol/l
Pojat	Tanner, luokka I	31 - 167 nmol/l
	Tanner, luokka II	49 - 179 nmol/l
	Tanner, luokka III	6 - 182 nmol/l
	Tanner, luokka IV	14 - 98 nmol/l
	Tanner, luokka V	10 - 57 nmol/l
Tulkinta
Sukupuolihormoneja sitova globuliini (S-SHBG) sitoo verenkierrossa 17-hydroksi-sterodihormoneja kuten estradiolia, testosteronia ja dihydrotestosteronia, mutta ei dehydroepiandrosteronia, androstendionia, progesteronia tai muita estrogeeneja kuten estronia. SHBG on tärkein testosteronia ja estradiolia kuljettava proteiini plasmassa.
Testosteronin pitoisuus seerumissa määräytyy osittain SHBGn pitoisuuden ja sitomiskapasiteetin perusteella. Miehillä noin 40% testosteronista on sitoutunut SHBG:iin ja loput pääasiassa albumiiniin, kun taas naisilla jopa 70 % testosteronista on kulkee SHBG:iin sitoutuneena. Molemmilla sukupuolilla vain noin 1-2 % testosteronista on vapaata, biologisesti aktiivista. SHBGn pitoisuus vaikuttaa siten merkittävästi seerumin vapaan testosteronin pitoisuuteen. SHBGn nousu lisää kokonaishormonin pitoisuutta ja laskee vapaan biologisesti aktiivin hormonifraktion pitoisuutta ja SHBGn lasku vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan.
S-SHBGn:n pitoisuutta naisilla ja miehillä säätelee androgeenien ja estrogeenien välinen tasapaino. Androgeenit vähentävät ja estrogeenit kohottavat sen pitoisuutta. Tämän vuoksi naisten S-SHBG-taso on korkeampi kuin miehillä. Raskaus nostaa SHBG-pitoisuutta moninkertaiseksi normaalitasoon verrattuna, jolloin jopa yli 90% naisten testosteronista voi olla sitoutuneena SHBG:iin.

Miehillä S-SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana keskimäärin noin 5 nmol/l aina kymmentä ikävuotta kohden. Kun S-SHBG 40 vuotiailla (BMI alle 25 kg/m2) miehillä on keskimäärin 40 nmol/l, on se 60 vuotiailla noin 50 nmol/l ja 80 vuotiailla 60 nmol/l. Ylipainoisilla miehillä (BMI yli 30 kg/m2) S-SHBG pitoisuudet ovat keskimäärin noin 10 nmol/l matalammat kaikissa ikäryhmissä.
Lapsilla S-SHBG:n viitevälit riippuvat lapsen sukupuoliseen kehityksen asteesta (ks. taulukko, Tannerin luokitus).

Seerumin SHBG pitoisuutta lisäävät kilpirauhasen ylitoiminta, diabetes, hypogonadismi, estrogeenilääkitys (pillerit, hormonikorvaushoito) riippuen käytetystä hormonivalmisteesta, maksataudit (hepatosellulaarinen ca, kirroosi), voimakas laihtuminen (anorexia nervosa), tupakointi (vähäinen vaikutus), paastoaminen/voimakas painon pudotus, psyykkinen ja fyysinen stressi tai urheilurasitus, sekä eräät lääkkeet, kuten antiandrogeenit, epilepsialääkkeet, sokeritautilääkkkeet, kuten insuliini ja eräät psyyken lääkkeet, kuten karbamatsepiini ja valproaatti. Miehillä S-SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana.
SHBG:n sitomiskapasiteetti suositellaan määritettäväksi aina naisilla, joilta tutkitaan hyperandrogenismia. Naisilla hyperandrogenismissa SHBG-pitoisuus on matala, ja siksi seerumin testosteronin kokonaispitoisuus ei ole luotettava indikaattori androgeenivaikutukselle. Tällöin seerumin laskettu vapaa testosteroni antaa naisilla paremman kuvan androgeeniaktiivisuudesta kuin kokonaistestosteroni.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FL Airi Rakkolainen
Puh.045 7734 9025
airi.rakkolainen@vita.fi

LKT, dos. Esa Hämäläinen
Puh. 040 9221341
esa.hamalainen@vita.fi
Päivitetty 28.8.2019