IMMUNOGLOBULIINI E, perusseulonta ja erittely

PDF
S -IgE-Pse (1722)
Indikaatiot
Atooppisen allergian perusseulonta- ja erittelytutkimus, joka sisältää IgE-vasta-ainemäärityksen pölyryhmälle (7154 S -PölyEr)- ja ruokaryhmälle (7172 S -Ruok5Er). Mikäli toinen tai molemmat ovat positiiviset, tehdään erittely spesifisillä allergeenitutkimuksilla automaattisesti.
Näyte
2 ml seerumia.
Lasten näytteille minimi seerumimäärä 900 ul/l
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Immunofluorometrinen. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-3 työpäivää
Viitearvot
Seulontatutkimukset: Negatiivinen alle 0.35 kU/l

Tulkinta:
               
Pitoisuus          Allergialuokka   Oiretulkinta
alle 0.35    kU/l       0           Normaali tulos. Herkistyminen
                                    epätodennäköinen.
                                    Ei sulje pois allergiaa.
0.35 - 0.69  kU/l       1           Harvoilla.
0.70 - 3.49  kU/l       2           Monilla.
3.50 - 17.4  kU/l       3           Useimmilla.                               
17.5 - 49.9  kU/l       4           Useimmilla.                               
50 - 100     kU/l       5           Useimmilla.                               
yli 100      kU/l       6           Useimmilla.
Herkistyminen on sitä ilmeisempi, mitä korkeampi on IgE-pitoisuus.
Kommentti
Pölyryhmän (S -PölyEr) ollessa positiivinen, tehdään automaattisesti spesifiset IgE-määritykset seuraaville allergeeneille:

S -KisshiE, Kissan hilse (e1)
S -HevohiE, Hevosen hilse (e3)
S -KoirhiE, Koiran hilse (e5)
S -TimospE, Timotei (g6)
S -KoivspE, Koivun siitepöly (t3)
S -PujospE, Pujon siitepöly (w6)
S -CladHeE, Home Cladosporium herbarum (m2)
S -DPteroE, Kotipölypunkki Dermatophagoides pteronyssinus (d1)

Ruokaryhmällä (S -Ruok5Er) saadun testituloksen ollessa positiivinen, tehdään automaattisesti spesifiset IgE-määritykset tavallisimmille ruoka-aineallergeeneille:

S -MunavaE, Munanvalkuainen (f1)
S -MaitoE, Maito (f2)
S -TurskaE, Kala (Turska, f3)
S -VehnäE, Vehnäjauho (f4)
S -MaapähE, Maapähkinä (f13)
S -SoijapE, Soija (f14)
Päivitetty 7.4.2022