PARASIITIT, (kval, ulosteesta)

PDF
F -Para-O (2455)
Katso myös F -ParaNhO (6375).
Indikaatiot
Parasiitti-infektioepäily vatsavaivojen tai eosinofilian selvittelyssä.
Näyte
Parasiittien erittyminen ulosteeseen on ajoittaista, joten infektion poissulkemiseksi suositellaan otettavaksi useampia näytteitä parin päivän välein. On suositeltavaa ottaa 3 näytettä 1-3 päivän välein (näytteet voi lähettää samalla kerralla).

Kiinteä uloste: ulosteesta otetaan puutikulla noin peukalonpään kokoinen nokare sekä ulosteen pinnalta että sisältä suhteessa 1 osa ulostetta ja 5 osaa formaliinia (1+5).

Ripuliuloste: ulostetta otetaan formaliinipurkkiin suhteessa 1 osa ulostetta ja 1 osa formaliinia (1+1). Näyte homogenisoidaan ravistelemalla purkkia voimakkaasti. Purkki suljetaan huolellisesti ja laitetaan muovipussiin. Mahdolliset ulkomaanmatkat ja oireet ilmoitetaan laboratorioon.

On tärkeää,että ulostenäyte fiksoidaan huolellisesti heti näytteenoton jälkeen 10%:een formaliiniliuokseen (ulosteen parasiittinäytepurkki).

Huom! Näytteillä tulee olla oma tutkimuspyyntö omalla tunnisteella.
Säilytys ja lähetys
Säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Ei saa jäätyä.
Menetelmä
Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
Tavanomainen vastausaika 5-7 työpäivää. Näytteen mahdolliset lisätutkimukset voivat pidentää tavanomaista vastausaikaa.
Tulkinta
Normaali tulos on negatiivinen. Parasiitit erittyvät usein jaksoittain, joten yhdestä näytteestä saatu negatiivinen tulos voi olla harhaanjohtava. Parasiittinäytteitä on tämän vuoksi suositeltavaa ottaa 3 näytettä 1-3 päivän välein (näytteet voi lähettää samalla kerralla).
Konsultointi
Mikrobiologian laboratorio
Puh. 045 7734 9039

Mikrobiologi Taru Meri 
puh. 044 0185731
taru.meri@vita.fi
Päivitetty 11.8.2022