INSULIINI

PDF
S -Insu (1701)
fP-Insu (1700)
Indikaatiot
Epäselvän hypoglykemian selvitys ja insulinooman epäily.
Näyte
Potilaan esivalmistelu:
Potilaan käyttämät suuret biotiini-annokset yli 5 mg/vrk (mm. MS-taudin hoitoon käytettävä biotiini ja apteekin suuria biotiinipitoisuuksia sisältävät itsehoitotuotteet) voivat häiritä immunologista menetelmää. Potilaan on suositeltavaa lopettaa näiden biotiinivalmisteiden käyttö 8 h ennen näytteenottoa.
Näyte:
1 ml, lapset vähintään 0.3 ml hemolysoitumatonta seerumia tai plasmaa (hepariini- tai EDTA-plasma).
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Säilytys ja lähetys
Näyte sentrifugoitava mahdollisimman pian, viimeistään 2 tunnin kuluttua näytteenotosta. Lähetys kylmälähetyksenä, jos näyte saapuu perille vuorokauden kuluessa. Muutoin näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunoanalyysi (ECLIA) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Viitearvot
2.6 - 24.9 mU/l (paastoarvo).
Tulokseen vaikuttavat myös proinsuliini, injisoitu insuliini ja mahdolliset insuliinivasta-aineet.
Tulkinta
Insuliini on tärkein glukoositasapainoa säätelevä hormoni. Ateria nostaa insuliini- ja glukoosipitoisuutta. Mitattaessa seerumin insuliinipitoisuutta, on syytä mitata myös glukoosipitoisuus, jolloin seerumin insuliini- ja glukoosipitoisuudet määritetään samaan aikaan otetusta näytteestä.Tyypin 1 diabeteksessa insuliinipitoisuudet ovat matalia, sillä insuliinineritys on puutteellista. Tyypin 2 diabeteksessa glukoosi- ja insuliinipitoisuudet ovat korkeat johtuen insuliiniresistenssistä. Myöhemmin esiintyy usein insuliinin puutetta. C-peptidimääritys on insuliinimääritystä luotettavampi arvioitaessa endogeenista insuliinieritystä. Insuliinihoidon seurauksena kehittyy usein insuliinivasta-aineita, jotka häiritsevät insuliinimääritystä. Tällöin on hyvä määrittää myös insuliinivasta-aineiden pitoisuus. Insuliinin määrityksellä ei ole merkitystä sokeritaudin hoidossa. Määrityksen tärkein indikaatio on epäselvä hypoglykemia.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi

Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh.040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi

Päivitetty 28.12.2023