Taru Meri: Hyvin kasvatettu ympäristölaboratorio vaihtaa skeneä

Vitan ympäristölaboratorio siirtyi vuoden 2023 alussa osaksi Eurofins Scientific Finlandia. Siirtäminen on kaikkien osapuolten osalta järkevä, joskin henkilökohtaisesti haikeakin. Nyt on hyvä hetki kirjata muistiin, mitä yhdessä saavutimme.

Vitan kliinisen laboratorion pikkuveli syntyi kymmenen vuotta sitten melkein yllättäen. Vekaralla oli Vitassa useita vanhempia ja kummit vielä päälle.

Ensiparkaisun vekaramme päästi vuonna 2012. Vitan lääketieteellisen laboratorion sienianalytiikan konsulttina toimi tuolloin kansainvälisesti arvostettu mykologi Malcolm Richardson. Malcolmin osaaminen ei rajoittunut vain kliinisiin sieniin. Malcolm tutki myös homenäytteitä, joita oli otettu mm. lasten- ja naistenklinikoilta sekä yksityiskodeista.

Kun Malcolm kutsuttiin professoriksi Manchesterin yliopistoon, homeanalytiikalle tarvittiin jatkaja. Vitassa sieniosaamista oli paljon, joten toiminta siirtyi luontevasti meille. Ensimmäiset asiakasnäytteet saapuivat heti Malcolmin lähdön jälkeen, ja homemaljoissa riitti ihmettelemistä.

Kasvatuksen suuntaviivoja pohdittiin, ja vitamaiseen tapaan päätettiin tehdä joko kunnolla tai ei ollenkaan. Tavoitteeksi otettiin asumisterveysanalytiikan akkreditointi mahdollisimman nopeasti.

Hektisen opettelu- ja validointijakson jälkeen kansallinen akkreditointielin FINAS arvioi materiaali-, ilma- ja pintanäytteiden analytiikan korkealaatuiseksi. Mikrobiologi Päivi Mähönen ja pitkän linjan bioanalyytikko-sieniosaaja Heli Nieminen olivat aktiivisesti mukana tässä kasvatustehtävässä.

Seuraavaksi aloitettiin elintarvike- ja vesianalytiikan opiskelu. Mikrobiologi Jaakko Pakarinen valikoitui opetustehtävään ja teki erinomaista työtä perustaen uusia tutkimuksia uusiin laboratoriotiloihin.

Jaakko muistelee laboratorion alkuaikoja näin: ”Oli hienoa liittyä Vitan ammattitaitoiseen tiimiin, työskennellä vesi- ja elintarvikeanalytiikan käynnistämisen parissa ja samalla päästä seuraamaan lähietäisyydeltä myös kliinisen laboratorion toimintaa.”

Vekara kaipasi jatkuvasti uusia virikkeitä. Niitä löytyi Mycometeristä, kemiallisesti home-entsyymin pitoisuutta mittaava menetelmästä. Sen avulla haettiin ratkaisua ilmanäytteen homepitoisuuden mittaamiseen, joka on tunnetusti hankalaa.

Yhteistyö tanskalaisen Mycometer-yrityksen kanssa alkoi vuonna 2014 ja on jatkunut ilma-, materiaali- ja pintanäyteanalytiikassa. Kaikkien kolmen tutkimuksen laadun on taannut akkreditointi.

Aivan uutta kiinnostuksen kohdetta löytyi asbestianalytiikasta vuonna 2015. Myyntipäällikkö Timo Varjoniemi huomasi asbestilainsäädännön tulevan muutoksen, jonka myötä asbestin esiintymistä piti tutkia remonttien yhteydessä merkittävästi aiempaa useammin.

Geologi Riina Puttosesta tuli Vitan asbestianalytiikan asiantuntija, ja kävimme keväällä 2016 yhdessä Isossa-Britanniassa opettelemassa kuituoptiikan saloja. Syksyllä, ensimmäisenä Suomessa, akkreditoitiin sekä ilma- että materiaalinäytteiden asbestianalyysit.

Ympäristölaboratoriomme tuotti laadukkaita palveluja julkisille ja yksityisille toimijoille kymmenen vuoden ajan. Jatkossa vekaralla on paras mahdollisuus kehittyä organisaatiossa, jolla on leveät hartiat nimenomaan ympäristöanalytiikassa. Vitassa keskitymme lääketieteelliseen analytiikkaan, jossa kehitys on kovaa ja jossa olemme vahvimmillamme.

Vitan ympäristöosastolla on seitsemän kovaa ympäristöosaajaa, jotka siirtyivät nyt Eurofinsille töihin. Itse ympäristölaboratorio ei muuttanut minnekään, vaan jatkaa tutussa paikassa, mutta nyt naapureinamme – ja ympäristöosaajat eivät jatka enää työkavereina vaan kavereina.

Hernesaareen saattaa olla rakentumassa laboratoriokeskittymä!

Taru Meri FT, mikrobiologi

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää