Kaikki ei ole kaupan – Vita on ja pysyy suomalaisena

Tietooni on tullut, että Vita Laboratorioiden on väitetty olevan kaupan. Emme ole, emmekä ole koskaan olleet. Vahvoista toimijoista puhutaan aina ja valitettavasti myös perättömiä, kuten nyt.

Voi vain kysyä, mikä on tällaisten huhujen levittämisen motiivi. Väärän tiedon levittämisen ei pitäisi kuulua liiketoiminnan keinovalikoimaan enää tällä vuosituhannella. Vita Laboratoriot ei toimi samalla tavalla. Me emme tingi moraalistamme, vaan uskomme rehtiin kilpailuun. Aiemmin olemme purreet hammasta, kun kohtaamme tämän kaltaisia perättömiä väitteitä, mutta nyt olen mieluummin avoin ja oikaisen huhut julkisesti.

Totuus on väitetystä päinvastainen. Vita Laboratoriot kasvaa kotimaisen palvelun ja ennen kaikkea asiakkaidemme luottamuksen voimin. Tällä hetkellä laajennamme keskuslaboratoriotamme ja rekrytoimme aktiivisesti. Vita täytti juuri 25 vuotta, ja nyt tähtäimessä ovat seuraavat 25 vuotta. Olemme kahden perheen perheyritys kahdessa sukupolvessa, siitä ylpeitä ja kestävään liiketoimintaan sitoutuneita.

Eri keskuslaboratorioilla on omat vahvuutensa. Alan kilpailun tulee perustua asiakasta hyödyttäviin eroihin palvelussa. Vitalle se merkitsee korkealaatuista, nopeaa ja hinnaltaan kilpailukykyistä suomalaista laboratoriodiagnostiikkaa, jota emme ole siirtämässä halvemman työvoiman maihin.

Keskuslaboratorioliiketoiminta perustuu toki kansainväliseen verkostoitumiseen. Monia harvinaisia erikoissairaanhoidon tutkimuksia ei ole taloudellisesti järkevää tuottaa kuin keskitetysti Euroopan mittakaavan suurlaboratorioissa. Näin toimivat kaikki yksityiset ja julkisen sektorin keskuslaboratoriot. Erot kotimaisuudessa syntyvät siitä, missä yleiset ja melko yleiset tutkimukset tehdään. Vita tekee noin 90 prosenttia tutkimuksistaan Helsingin Hernesaaren laboratoriossa.

Vitan tärkein kansainvälinen yhteistyölaboratorio on Saksan vanhin keskuslaboratorio LADR (Der Laborverbund Dr. Kramer & Kollegen). LADR perustettiin toisen maailmansodan jälkeen kulkutautilaboratorioksi. Sekä LADR:n että Vita Laboratorioiden ydin on pitkäjänteisessä perheyrittäjyydessä. Kasvamme orgaanisesti aggressiivisten yritysostojen sijaan.

Suomalaiselle yksityiselle terveydenhuollolle on tärkeää, että markkinoilla on kilpailua. Pidän valitettavana, että hyvä kilpailijamme ja korkeasta ammattitaidostaan tunnettu Yhtyneet Medix Laboratoriot siirtyi ulkomaiseen omistukseen. Se on tappio koko suomalaiselle terveydenhuollolle.

Suomalaisen vaihtoehdon tarjoaminen jää nyt Vitan harteille. Tätä huhua saa levittää.

Heikki Hurme Liiketoimintajohtaja

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää