Edessä influenssa- ja RS-talvi – molemmat taudit voidaan havaita uudella koronatestillä

Influenssa, RSV-infektio ja koronatauti ovat oireiltaan varsin samankaltaisia. Uudella laboratoriotestillä voidaan tutkia samalla kertaa kaikkien kolme infektiota. Yhdistelmätesti on hyödyllinen, sillä talven RSV- tai influenssaepidemia voi olla raju.

Influenssavirukset, joita on useita eri tyyppejä, ovat lähes jokatalvisia vitsauksia. Influenssan oireet vaihtelevat nuhakuumeesta kovakuumeiseen yleisinfektioon. Influenssan aiheuttama kuolleisuus on vanhusten parissa korkea. Influenssaa vastaan voi ottaa kausirokotteen. Sitä suositellaan kaikille, mutta etenkin riskiryhmille.

RS-virusta (respiratory syncytial virus, RSV) esiintyy influenssan tavoin etenkin talvisaikaan.  RSV-infektion oireet ovat varsin samankaltaisia kuin influenssassa ja koronataudissa. RSV-infektion suurimmassa riskiryhmässä ovat vauvat eikä sitä vastaan ole rokotetta.

Väestöllä heikko suoja hengitystieinfektioita vastaan

Koronapandemian suojatoimet vähensivät hengitystieinfektioiden määrää dramaattisesti. Viime talvena THL:n tartuntatautirekisteriin raportoitiin vain 31 influenssa- ja 67 RSV-tapausta. Normaalivuosina molempia raportoidaan tuhansia.

Nyt koronarajoitukset on pääosin purettu. Taudit hengitystieinfektioista vatsatauteihin tarttuvat taas aktiivisesti työpaikoilla, kouluissa, ravintoloissa ja yökerhoissa. Taudit leviävät myös ulkomaanmatkailun käynnistyttyä. RSV-epidemia on jo alkanut, ja sairaalahoidossa oli marraskuun alussa kymmenen lasta (HS 9.11.).

On oleellisesti edellisvuotta todennäköisempää, että myös influenssaepidemia käynnistyy tulevana talvena. Siitä ei ole kokemusta, miten välivuosi influenssatartunnoissa vaikuttaa seuraavan vuoden epidemiaan. Saattaa olla, että välivuoden jälkeinen matala influenssavasta-ainetaso lisää sairastapausten määrää ja johtaa tavallista useammin vakaviin infektioihin.

Talven edetessä myös koronaviruspandemia jatkuu. Tartuntamäärät ovat paikoittain selvässä nousussa. Tämä voi aiheuttaa vaikean tautiyhdistelmän, jos influenssatartuntojen määrä nousee. On tärkeä muistaa, että koronarokote ei suojaa influenssalta. Siksi on erityisen tärkeää, että varsinkin riskiryhmät ottavat koronarokotuksen lisäksi myös influenssarokotteen.

Yhdistelmätesti helpottaa tautien löytämistä

Kuumeilevan, hengitystieoireista kärsivän potilaan oireiden syyn selvittämiseksi tarvitaan korkealaatuista ja nopeaa laboratoriodiagnostiikkaa. Näin oikeanlainen hoito voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Vita Laboratoriot on varautunut influenssa- ja RSV-epidemiaan validoimalla uuden hengitystieinfektiota sairastavien potilaiden testaamiseen tarkoitetun PCR-testin. Testillä havaitaan SARS-CoV-2-viruksen lisäksi influenssa A- ja B-virukset sekä RS-virus. Tutkimus tehdään nenänielutikkunäytteestä.

Näytteet analysoidaan Suomessa kehitetyllä Mobidiagin CE-IVD-merkityllä testillä. Yhdistelmätestin herkkyys ja tarkkuus koronaviruksen havaitsemisessa on yhtä korkea kuin normaalilla korona-PCR-testillä. PCR on koronatestauksen kultainen standardi eli luotettavin käytössä oleva menetelmä.

Yhdistelmätestin käyttäminen on perusteltua hengitystieoireisten potilaiden ensisijaisena testinä influenssa- ja RSV-epidemiakaudella.

Sakari Jokiranta kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti

Laboratoriokäsikirja

Lue lisää

Lähetteet

Lue lisää

Ohjeet

Lue lisää

Tarviketilaukset

Lue lisää

Vitan tarinat ja arvot

Lue lisää

Suomalainen laatu

Lue lisää

Kliininen laboratorio

Lue lisää

Hygienialaboratorio

Lue lisää