PROSTATASPESIFINEN ANTIGEENI, suhde, plasmasta

PDF
P -PSA-SUH (4868)
Näyte
1 ml EDTA-plasmaa eroteltuna.

Prostatan palpointi ja prostatabiopsia kohottavat plasman PSA-pitoisuutta. Palpoinnin jälkeen näyte suositellaan otettavaksi aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua. Biopsian jälkeen varoaika on kaksi viikkoa. Myös ejakulaatio nostaa PSA-arvoja tilapäisesti.
Säilytys ja lähetys
Eroteltu plasma säilyy 5 vrk jääkaappilämpötilassa. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli perillä laboratoriossa seuraavana päivänä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1 työpäivä
Viitearvot
ja tulkinta
Ikä (v)   P -PSA
alle 50   alle 2.5   µg/l
50-59     alle 3.5   µg/l
60-69     alle 4.5   µg/l
70-79     alle 6.5   µg/l
P -PSA-pitoisuuden ollessa yli 10 µg/l, ovat jatkotutkimukset prostatasyövän poissulkemiseksi aiheellisia.
P -PSA-V/T 
alle 15 %      Jatkotutkimukset syövän poissulkemiseksi 
               aiheellisia.
15-25 %        Seuranta tai jatkotutkimukset aiheellisia  
               kliinisistä löydöksistä riippuen.
yli 25 %       Normaali PSA-suhde viittaa prostatan benigniin 
               hyperplasiaan.

Suhdetta ei lasketa jos P -PSA on alle 1,0 ug/l
Tulkinta
Prostataspesifinen antigeeni (PSA) muodostuu eturauhasessa ja kulkeutuu plasmassa osin vapaana ja osin kompleksina alfa-1-kymotrypsiinin (ACT) ja alfa-2- makroglobuliinin kanssa. Prostatasyövän yhteydessä plasman vapaan PSA:n osuus P-PSA:n kokonaismäärästä on keskimäärin pienempi (P -PSA-suh matalampi) kuin prostatan hyvänlaatuisen liikakasvun (BPH) yhteydessä.

P -PSA-suh-tutkimusta käytetään prostatasyövän primaaridiagnostiikassa. Tutkimuksen yhteydessä tulostetaan P-PSA-kokonaismäärä, vapaan PSA:n pitoisuus ja vapaa PSA:n sekä kokonais-PSA:n suhde. Mikäli potilaasta pyydetty P-PSA ja tulos on välillä 2.5-10 ug/l, VITA laboratoriot tekee automaattisesti P-PSA-suh määrityksen samasta näytteestä ilman erillistä pyyntöä.

Vapaan PSA:n määrittämisestä on hyötyä kun P-PSA-pitoisuus on välillä 2.5 - 10 µg/l ja arvioidaan eturauhasbiopsian tarpeellisuutta. Jos PSA-pitoisuus on välillä 2.5-10 µg/l ja vapaan PSA:n osuus on yli 25 %, eturauhassyövän vaara on pieni eikä jatkotutkimuksia tarvita, ellei eturauhasen palpaatio herätä epäilyä syövästä. Jos vapaan PSA:n osuus on matala, 10-20 %, hoitava lääkäri tekee ratkaisun jatkotoimenpiteistä eturauhasen palpaation (TPR) ja potilaan oireiden perusteella. Potilasta voidaan seurata tai lähettää urologille eturauhasen biopsian harkintaa varten.

Viite: Käypä hoito-ohje: Eturauhassyöpä, 27.5.2014 (Duodecimin ja Suomen Urologiyhdistyksen työryhmä)
Konsultointi

Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh. 040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 8.2.2024