COVID-19-koronavirustauti, vasta-aineet

PDF
S -CV19Ab (6476)
Menetelmä määrittää totaalivasta-aineita (IgM, IgA ja IgG) SARS-CoV-2-viruksen nukleokapsidiantigeenia vastaan. Menetelmän tulos on kvalitatiivinen (Negat/Posit) ja se ei erottele eri vasta-aineluokkia keskenään.
Indikaatiot
Covid-19-koronavirusinfektion tunnistaminen taudin myöhäisvaiheessa tai sairastetun infektion jälkeen. Tartuntaketjujen jäljittäminen.
HUOM! Tutkimus ei ole tarkoitettu akuutin infektion diagnostiikkaan ja tutkimuspyynnön on perustuttava hoitavan lääkärin arvioon.  
Ensisijainen tutkimus akuutin infektion diagnostiikkaan on nukleiinihapon osoitus (-CV19NhO).
Näyte
1 ml seerumia
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 7 vrk huoneenlämmössä ja 14 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Tulkinta
Negatiivinen tulos sulkee suurella todennäköisyydellä pois oireisen COVID-19-koronavirustaudin, mikäli näyte on otettu vähintään 14 päivää oireiden alusta tai 4 viikkoa altistuksesta. Vasta-aineita alkaa muodostua jo ensimmäisen viikon aikana oireisen infektion alusta, mutta tällöin negatiivinen tulos ei ole poissulkeva ja on syytä tutkia II näyte 2-3 viikkoa myöhemmin. Positiivinen tulos vasta-ainemäärityksessä viittaa käynnissä olevaan tai aiemmin sairastettuun COVID-19-infektioon. Tuoreeseen infektioon viittaa serokonversio parinäytteiden välillä. Vasta-aineiden muodostuminen oireettomassa tai hyvin vähäoireisessa infektiossa on epävarmaa. Nykytiedon perusteella ei myöskään voida arvioida antavatko todetut vasta-aineet suojan mahdolliselta uusintatartunnalta. Tutkimuksesta annetaan aina lausunto.
HUOM! Yleisesti käytössä olevien COVID-19-rokotteiden seurauksena syntyvät vasta-aineet viruksen piikkiproteiinille eivät tule esiin tässä testissä.
Konsultointi
Mikrobiologi, FT Taru Meri
Puh. 044 018 5731
taru.meri@vita.fi
Kemisti, FT Riia Plihtari

 Puh. 045 7734 9026

 riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 6.9.2022