PROINSULIINI (intakti)

PDF
fS -Proins (3658)
Menetelmä määrittää intaktia proinsuliinia.
Indikaatiot
Insulinoomaepäily (proinsuliini yhdessä insuliinimäärityksen kanssa) tai proinsuliinin mutaatioiden ja prokonvertaasi PC1/3 -puutteen diagnostisointi.
Näyte
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
1 ml paastoseerumia. Kylmänäytteenotto. Näyte jaetaan kahteen muoviputkeen (2 x 1 ml) ja pakastetaan heti.
Säilytys ja lähetys
Säilytys ja lähetys pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.
Menetelmä
ELISA Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
5-7 työpäivää
Viitearvot
alle 7.0 pmol/l (paastonäyte)

Viitearvomuutos 22.1.2020
Tulkinta
Proinsuliini on insuliinin ja C-peptidin esiaste, joka pilkkoutuu haiman saarekesolujen eritegranuloissa prokonvertaasien (PC1/3 ja PC2) ja karboksipeptidaasi E:n vaikutuksesta insuliiniksi ja C-peptidiksi. Prosinsuliinista erittyy verenkieroon vain alle 3 % intaktissa muodossa. Pitkän puoliintumisajan takia sen pitoisuus verenkierrossa on kuitenkin 5 - 30 % insuliinin pitoisuudesta. Proinsuliini voi sitoutua insuliinireseptoreihin ja muodostaa noin 5-10 % insuliinin vaikutuksesta.

Kohonneita proinsuliinin pitoisuuksia nähdään insuliinia tuottavien saarekesolukasvainten, insulinoomien, yhteydessä. Insulinoomassa potilaan insuliinin eritys on voimakkaasti ja epätarkoituksenomaisesti lisääntynyt ja siihen yhdistyy hypoglykemiakohtauksia. Insulinoomassa yli 80 % :lla potilaista paastonäytteen proinsuliinin pitoisuudet ovat koholla. Kasvaimissa lisääntynyt insuliinimuodostus lisää epäkypsien eritysgranuloiden määrää ja proinsuliinin vapautumista, joka nostaa proinsulinin pitoisuutta verenkierrossa. Proinsuliinin pitoisuus nousee eniten juuri paaston yhteydessä.

Proinsuliinin määritys yhdessä insuliinin, C-peptidin ja ketoaineiden kanssa hypoglykemian ja pitkän paastokokeen yhteydessä voi antaa lisävarmistusta insulinooman diagnoosille.

Proinsuliinin pitoisuus on voimakkaasti koholla prokonvertaasi PC1/3 puutoksen yhteydessä, joissa seerumin insuliinipitoisuus on matala. Kyseiseen puutokseen voi yhdistyä myös muiden peptidihormonien vajetta (diabetes, lisämunuaisinsuffisienssi, infertiliteetti, obesiteetti mm.).

Korkeita proinsuliinin pitoisuuksia nähdään aterioiden jälkeen sekä munuaisinsuffisienssissa ja tyyppi 2 diabeteksessa. Munuaisen vajaatoiminnassa ja tyyppi 2 diabeteksessa insuliini ja C-peptidi ovat koholla, mutta potilaalla ei kuitenkaan tavata hypoglykemiaa.
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
Kemisti, FT Riia Plihtari
 Puh. 045 7734 9026
 riia.plihtari@vita.fi
 
Päivitetty 23.11.2021