PROLAKTIINI, MAKRO

PDF
S -PRLmakr (6083)
Sisältää osatutkimukset:
S -PRL (2507) on prolaktiinin kokonaispitoisuus, mU/l (makromuoto, biologisesti inaktiivinen prolaktiinin immunokompleksi ja biologisesti aktiivinen prolaktiini yhdessä)
S -PRLbio (12060) on biologisesti aktiivisen prolaktiinin pitoisuus, mU/l, kun inaktiivinen prolaktiinin immunokompleksi on ensin saostettu pois
S -PRLrec (12059) on biologisesti aktiivisen prolaktiinin osuus (%) prolaktiinin kokonaismäärästä
Indikaatiot
Hyperprolaktinemian selvitys.
Näyte
Potilaan esivalmistelu:
Potilaan käyttämä biotiini tai B7-vitamiini voi häiritä immunologista menetelmää. Potilaan tulee lopettaa biotiinia tai B7-vitamiinia sisältävien tuotteiden ja monivitamiinivalmisteiden käyttö vähintään 1 päivä ennen näytteenottoa.
Näyte:
1 ml seerumia. Näyte otetaan klo 10-14 välillä.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunoanalyysi (ECLIA), ennen ja jälkeen PEG-saostuksen. Tuloksista lasketaan saanto-% (S -PRLrec). Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Tulkinta
Noin joka neljäs kohonneista prolaktiinitasoista johtuu makroprolaktinemiasta. Tällöin seerumissa esiintyy suurimolekulaarisia prolaktiinin muotoja, jotka ovat prolaktiinin ja immunoglobuliinien (IgG) komplekseja.

Prolaktiinin immunokompleksit ovat biologisesti inaktiiveja. Useimmat käytössä olevat prolaktiinin immunologiset menetelmät mittaavat näitä inaktiivisia prolaktiinin immunokomplekseja ja antavat virheellisen korkeita tuloksia. Polyetyleeniglykolilla (PEG) on mahdollista saostaa seeruminäytteestä pois nämä immunokompleksit ja arvioida jäljelle jääneen biologisesti aktiivisen prolaktiinin (S-PRL-bio) pitoisuus ja %-osuus (S-PRLrec).

Makroprolaktiinia tutkittaessa määritetään näytteestä ensin prolaktiinin kokonaispitoisuus. Tämän jälkeen suoritetaan PEG-saostus ja saostuksen jälkeen määritetään uudestaan näytteeseen jäänyt biologisesti aktiivinen prolaktiini. Tuloksista lasketaan myös biologisesti aktiivisen prolaktiinin osuus kokonaisprolaktiinista eli S -PRLrec (PRL-recovery -%). Se osoittaa biologisesti aktiivisen prolaktiinin %-osuuden näytteessä, kun immunokompleksien osuus prolaktiinin kokonaispitoisuudesta on poistettu.

Jos PRLrec on yli 60 % koostuu näyte pääosin biologisesti aktiivisesta prolaktiinista. Jos S -PRLrec on alle 40 % näyte sisältää näyte pääosin inaktiivisia kookkaita prolaktiinimuotoja, kuten immunokomplekseja.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh.040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi



Päivitetty 8.12.2022