BAKTEERI, viljely 3 (ulosteesta) - ruokamyrkytysepidemiaepäily

PDF
F -BaktVi3 (3584)
HUOM! Bakteeriperäiseksi epäillyn ripulin selvittelyyn suositellaan ensisijaisesti F -BaktNhO (12356) -tutkimusta, joka tunnistaa kampylobakteerin, salmonellan, shigellan, yersinian sekä ripulia aiheuttavat E.coli -kannat (EHEC, ETEC, EPEC, EAEC).
Indikaatiot
Etiologian selvitys ruokamyrkytysepidemiaepäilyssä. Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit F-BaktNhO-tutkimuksella (salmonella, shigella, kampylobakteeri, yersinia ja ns. ripulia aiheuttavat E. coli -kannat EHEC, EAEC, EIEC, ETEC, EPEC) sekä viljelytutkimuksella Clostridium perfingens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.
Näyte
Reilu määrä tuoretta ulostetta jokaisesta tutkittavasta potilaasta dacrontikulla kolmeen eri geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin.

Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.
Menetelmä
PCR, viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys.
Toimitusaika
Työpäivinä (ma-pe). Tulokset valmiina 2-5 työpäivän aikana.
Tulkinta
Suolistopatogeeninen suhteen normaalisti negatiivinen.
C. perfingensiä, S. aureusta ja B. cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta. Löydetyistä C. perfingens, S.aureus ja B.cereus -kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä.
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
Mikrobiologi, Taru Meri 
Puh. 044 0185731
taru.meri@vita.fi
Päivitetty 29.12.2023