SUHTEELLINEN TIHEYS, VIRTSASTA

PDF
U -Suhti (2715)
Näyte
10 ml aamuvirtsaa säilöntäaineettomaan virtsanäyteputkeen. Nestepaasto yön yli.
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 8h huoneenlämmössä ja 1 vrk jääkaapissa.
Menetelmä
Refraktometrinen
Toimitusaika
1 päivä
Viitearvot
Kaikki, yli 1.020
Riittävästi konsentroitunut virtsanäyte, yli 1.015
Tulkinta
Virtsan suhteellinen tiheys (U -Suhti) riippuu potilaan sen hetkisestä vesitasapainosta. Aamuvirtsan U -Suhti aikuisella terveellä henkilöllä on vesipaaston jälkeen normaalisti yli 1.020, laimeassa virtsassa U -Suhti on alle 1.015. Isotonisen virtsan suhteellinen tiheys on 1.010.
U -Suhti riippuu erilaisten virtsassa liuenneina olevien aineiden pitoisuuksista (glukoosi ja proteiinit) ja sen nousu nestepaaston aikana kuvastaa munuaisten kykyä konsentroida virtsaa. Kohonneita arvoja tavataan nestepaastossa, dehydraatiotiloissa, proteinuriassa, epätasapainossa olevan diabetes mellituksen yhteydessä, glomerulonefriitteissä, virtsatietukoksessa ja pre-eklampsiassa (raskausmyrkytys) sekä tiloissa, joissa munuaisten verenkierto on heikentynyt. Jos munuaisen perfuusio on alentunut, mutta munuainen konsentroi virtsaa, U -Suhti säilyy korkeana. Virtsan suhteellinen tiheys alentuu munuaistubulusten vaurioiden, kroonisen munuaisinsuffisienssin, diabetes insipiduksen ja verenpainetaudin yhteydessä sekä ADH:n puutteessa.
Refraktometrinen mittaus antaa liuskatestiä (U -Suhti-O) luotettavamman kvantitatiivisen tuloksen. Siihen vaikuttavat kuitenkin häiritsevästi muutkin valoa taittavat aineet, kuten röntgenvarjoaineet ja lisääntynyt proteiinien ja glukoosin eritys, jotka antavat liian suuria tiheyksiä. Tällöin suositellaan virtsan osmolaliteetin (U -Osmol) tutkimista. Potilasaineistoihin perustuvissa mittauksissa virtsan osmolalitee-tilla ja suhteellisella tiheydellä on varsin hyvä positiivinen korrelaatio.
Päivitetty 20.2.2015