KUPARI, virtsa

PDF
dU-CU (2169)
U -CU (2171)
Indikaatiot
Kupariaineenvaihdunnan sairauksien diagnostiikka (Wilsonin tauti), kupari-intoksikaation ja kuparin saannin seuraaminen.
Näyte
U -Cu: Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Näyte otetaan tehdaspuhtaaseen kertakäyttöiseen muoviastiaan ja 10 ml siirretään kaatamalla steriiliin polypropyleeniputkeen (Sarstedt 15 ml kartioputki 62.554.502). Jos halutaan käyttää muita kuin suositeltuja näyteastioita, tulee ennen näytteenottoa ottaa yhteyttä VITA laboratorion asiakasneuvontaan.

dU -Cu: Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Näyte kerätään tehdaspuhtaaseen muoviastiaan ja 10 ml siirretään kaatamalla steriiliin polypropyleeniputkeen (Sarstedt 15 ml kartioputki 62.554.502). Jos halutaan käyttää muita kuin suositeltuja näyteastioita, tulee ennen näytteenottoa ottaa yhteyttä VITA laboratorion asiakasneuvontaan.
Kerätyn vuorokausivirtsan määrä merkitään lähetteeseen.

HUOM! Näytteet ovat kontaminaatioherkkiä.
Kts. Hivenaine- ja altistustutkimusten näytteenottovälineet
Säilytys ja lähetys
Säilyy 1 viikon jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Atomiabsorptiospektrofotometrinen (AAS) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3-5 työpäivää
Viitearvot
U -Cu
Altistumattomien viiterajat       alle 0.50 µmol/l
dU -Cu
Altistumattomien viiterajat       alle 0.80 µmol/vrk
Tulkinta
Verenkierrossa kupari kulkee sitoutuneena pääosin keruloplasmiiniin (95%). Wilsonin taudissa (hepatolentikulaarinen degeneraatio) seerumin keruloplasmiinin ja kuparin pitoisuudet ovat alentuneet, mutta kuparin eritys virtsaan on lisääntynyt. Kuparin lisääntynyt eritystä virtsaan pidetäänkin Wilsonin taudin tarkimpana diagnostisena kriteerinä. Wilsonin tautia sairastavilla potilailla kuparin eritys on tavallisesti yli 1,6 umol/l, kun se terveillä on yleensä on alle 0,5 umol/l. Jos potilaalla on vain maksaa affisioiva tautimuoto, voi virtsan kuparin eritys olla normaalin rajoissa. Penisiamiinilla voidaan lisätä virtsan kuparieritystä ja tehostaa diagnoosia.
Äkillinen kuparimyrkytys ilmenee oksenteluna, ripulina ja vatsakipuina. Virtsan kuparin määritystä ei suositella työperäisen altistumisen arviointiin.
Ks. myös S-Kupari (S -Cu, 2170)
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi

LKT, dos. Esa Hämäläinen
Puh. 050 5547233
esa.hamalainen@vita.fi
Päivitetty 27.2.2019