OKSALAATTI
PDFdU-Oksal (2421)
U -Oksal (1771)
- Indikaatiot
- Munuais- tai virtsatiekivien syyn selvittely. Epäily oksalaatin lisääntyneestä erityksestä virtsaan (sekundaarinen tai primaari hyperoksaluria).
- Näyte
- Mitatusta ja hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta lähetetään 10 ml analysoitavaksi. Lasten kertavirtsanäytteissä 5 ml riittää. Keräysastia säilytetään kylmässä keräyksen ajan. Vuorokausivirtsakeräyksissä käytetty suolahappo ei häiritse määritystä.
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Hoitavan lääkärin ohjeistuksen mukaan potilas joko:
1. noudattaa tavanomaista ruokavaliotaan tai
2. välttää oksalaatteja sisältäviä ruoka-aineita ja C-vitamiinia.
Oksalaatteja sisältäviä ruoka-aineita ovat punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tee, tomaatti, kurkku.
Mikäli hoitava lääkäri ei muuta ohjeista, tulisi näitä ja c-vitamiinia välttää kaksi vuorokautta ennen virtsankeräystä ja keräyksen aikana. - Säilytys ja lähetys
- Näyte säilyy viikon jääkaapissa. Lähetys kylmälähetyksenä tai pakastettuna. Alkalisessa virtsassa pH yli 7, oksalaatti saostuu, eikä tulos ole luotettava.
Kylmässä/pakastettuna säilytettynä happolisäystä ei tarvita, mutta happolisäys keräyksen aikana ei haittaa. - Menetelmä
- HPLC Akkreditoitu menetelmä.
- Toimitusaika
- 3-4 työpäivää
- Viitearvot
Naiset 46 - 353 µmol/vrk Miehet 80 - 502 µmol/vrk Lapset 148 - 433 µmol/vrk
- Tulkinta
- Oksalaatti on ihmisen normaali aineenvaihduntatuote, josta 90% syntyy aminohappoaineenvaihdunnan sivutuotteena. Vain 10% oksalaatista on ravintoperäistä. Oksalaatilla ei ole elimistössä tunnettua tehtävää ja valtaosa oksalaatista erittyy munuaisten kautta virtsaan.
Korkea virtsan oksalaattipitoisuus voi aiheutta kalsiumoksalaattikiteiden ja munuaiskivien muodostumista.
Normaalisti virtsan oksalaatin eritys on alle 440 umol/vrk. Lievä virtsan oksalaattipitoisuuden nousu (440 - 660 umol/vrk) voi johtua ravinnon korkeasta oksalaattipitouudesta (punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tomaatti, kurkku, tee, suklaa) tai C-vitamiinin nauttimisesta.
Hyperoksaluriaa voi esiintyä myös suoliston alueen taudeissa (enterinen hyperoksaluria), jolloin syynä on mm. krooninen ripuli ja bakteerien liikakasvu, vatsa-alueen kirurginen toimenpite, lyhytsuolisyndrooma, biliaarikirroosi ym. ( dU-Oksal yli 880 umol/vrk) sekä idiopaattisesti (lievä hyproksaluria, dU-Oksal 440 - 660 umol/vrk)).
Hyvin korkea virtsan oksalaattieritys (dU-Oksal hyvin korkea, yli 1000 umol/vrk) voi olla seuraus harvinaisesta perinnöllisestä hyperoksaluria-taudista. Primaaria perinnöllistä hyperoksaluriaa esiintyy 3 päätyyppiä (tyyppi I, II ja III), joista yleisin, joskin erittäin harvinen on hyperoksauria tyyppi I (alaniini-glyoksylaatti aminotransferaasin puutos, 1/120 000 syntynyttä lasta). Tyyppi II (D-glyseriinidehydrogenaasi), samoin kuin tyyppi III (HOGA1-geenimutaatio) ovat vielä tyyppi 1:tä harvinaisempia.
Viite: Merenmies J. ym. Duodecim 2003; 119:1836-41. - Kommentti
- Huom! Mikäli lapsen vrk-virtsan keräys ei ole mahdollista, voidaan kertavirtsan oksalaatin pitoisuutta arvioida suhteessa virtsan kreatiniinieritykseen (KL 1771). Ohessa U-Oksalaatti-eritys umol/mmol kreatiniinia (Matos v. ym. 1999):
0-6kk: 220 umol/mmol Krea tai alle
6kk-1 v:170 umol/mmol Krea tai alle
1-2 v : 130 umol/mmol Krea tai alle
2-3 v : 100 umol/mmol Krea tai alle
3-5 v : 80 umol/mmol Krea tai alle
6-7 v: 70 umol/mmol Krea tai alle
7-17 v: 60 umol/mmol Krea tai alle
Viite: Matos V. ym. Urinary oxalate and urate to creatinine ratios in a healthy pediatric population. Am J Kidney Dis., vol 34, no 2, 1999. - Tekopaikka
- Labor Dr. Kramer & Kollegen
- Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius Puh.040 922 5301 mikko.helenius@vita.fi