KETIAPIINI

PDF
S -Ketiap (4631)
Ketiapiini lukeutuu uudempiin, nk. epätyypillisiin antipsykootteihin. Sitä käytetään pääasiassa skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön sekä masennuksen hoidossa. Perinteisempiin neurolepteihin verrattuna ketiapiini aiheuttaa olennaisesti vähemmän ekstrapyramidaalioireita. Ketiapiinin vaikutus kohdistuu hermovälittäjäaineiden reseptoreihin ja sen aineenvaihduntatuote norketiapiini on biologisesti myös aktiivinen.

Ketiapiini imeytyy nopeasti, ja huippupitoisuus saavutetaan 1-2 tunnin kuluessa. Ketiapiinin seerumipitoisuutta on tarpeen seurata laboratoriokokein, mikäli potilas ei saavuta toivottua vastetta tavanomaisella hoitoannoksella, tai potilas saa haittavaikutuksia pienelläkin annoksella. Tyypillisiä haittavaikutuksia ketiapiinihoidossa voivat olla mm. hypotonia, väsymys, takykardia, ruuansulatuskanavan oireet ja lihominen.
Indikaatiot
Ketiapiinihoidon seuranta
Näyte
1 ml seerumia. Näyte otetaan aamulla ennen lääkkeen nauttimista. Näyte tulee ottaa geelittömään seerumiputkeen. Seerumi erotellaan sentrifugoinnin jälkeen puhtaaseen putkeen.
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
HPLC/MS/MS Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3 työpäivää
Viitearvot
Terapeuttinen alue: 260 - 1300 nmol/l
Toksinen pitoisuus: yli 2600 nmol/l

Yksikkömuunnoskerroin:
nmol/l = µg/l x 2.61
Tulkinta
Ketiapiinin metaboliasta merkittävä osa tapahtuu maksassa, minkä takia sytokromi P450 3A4 entsyymin estäjät ovat vasta-aiheisia. Eliminaatio heikkenee erityisesti maksan vajaatoiminnassa ja iän mukana vanhuksilla. Maksan entsyymitoiminnan induktorit, kuten karbamatsepiini ja fenytoiini, nopeuttavat ketiapiinin eliminaatiota ja pienentävät sen veripitoisuutta.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi
 
 Kemisti, FT Riia Plihtari
 Puh. 045 7734 9026
 riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 1.3.2021