B6-VITAMIINI

PDF
fB-B6-Vit (3429)
Indikaatiot
B6-vitamiinin eli pyridoksaalifosfaatin puutoksen osoittaminen. Mahdollinen B-vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta arvioitaessa.
Näyte
Paastonäyte. 2 ml EDTA-kokoverta, lapset vähintään 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 7 vrk jääkaappilämpötilassa. Kylmälähetys.
Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Nestekromatografinen (HPLC) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3 työpäivää
Viitearvot
51 - 183 nmol/l
Tulkinta
B6-vitamiini (pyridoksaali-5-fosfaatti) on aminohappometabolian koentsyymi. B6-vitamiini osallistuu myös hemin, prostaglandiinien ja glykogeenin metaboliaan sekä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen. Matala veren B6-vitamiinipitoisuus yhdistyy kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Vitamiinin vajetta voi esiintyä raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä ja alkoholismissa. Puutos voi tulla esiin neurologisina oireina (mm. ärtymys, masentuneisuus, kouristelut) sekä vaihtelevina iho- ja limakalvo-oireina (kasvojen ihottuma, limakalvoärsytys). Pitkäkestoiseen B6-vitamiinin puutostilaan voi liittyä hemopoieettisen kudoksen toiminnan häiriintyminen (mikrosytaarinen anemia ja leukopenia). Lääkeaineiden, kuten isoniatsidin ja penisilliinin, käytto voivat aiheuttaa B6-vitamiinin puutosta. B6-vitamiinin vaje voi myös joskus liittyä hyperhomokysteinemiaan.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh.040 922 5301
mikko.helenius@vita.fiPäivitetty 23.11.2021