TYREOIDEAPEROKSIDAASI, vasta-aineet

PDF
S -TPOAb (4028)
Indikaatiot
Kilpirauhasen autoimmuunitautien diagnostiikka ja struuman erotusdiagnostiikka. Hypotyreoosin syiden erotusdiagnostiikka ja hypotyreoosin ennakointi ja seulonta.
Näyte
1 ml seerumia
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Fluoroentsyymi-immunometrinen menetelmä Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-5 työpäivää
Viitearvot
Normaali         alle 25  IU/ml
Lievästi koholla     25 - 35  IU/ml
Koholla          yli 35  IU/ml


Viitearvot muuttuneet 16.3.2015
Tulkinta
Tyroideaperoksidaasi (TPO) on kilpirauhasen entsyymi, joka osallistuu kilpirauhashormonien (T4 ja T3) synteesiin. TPO on kilpirauhassolujen solukalvossa esiintyvä hemoglykoproteiini, joka on tärkeimpiä kipirauhasen antigeeneja. Useissa kilpirauhasen sairauksissa on taustalla autoimmuunimekanismi, johon liittyy vasta-aineiden muodostus kilpirauhaskudosta vastaan, komplementtiaktivaatio, kilpirauhasen toiminnan häiriö ja lopulta hypotyreoosi.

Seerumin TPO-vasta-aineiden esiintyminen on herkin merkki autoimmuuniperäisestä kilpirauhastaudista (Hashimoton tyroidiitti, idiopaattinen myksödeema, Basedowin tauti) ja useimmilla näitä sairastavilla potilailla TPO-vasta-aineiden pitoisuudet ovat selvästi koholla. Korkeimmat TPO-vasta-ainepitoisuudet nähdään Hashimoton tyreoidiitissa ja vasta-ainepositiivisten osuus taudissa on yli 90%, mikä myös varmistaa diagnoosin. Basedowin taudissa TPO-Ab-positiivisten esiintyvyys on 60-80%.

Lisäksi TPO-vasta-aineita esiintyy subkliinisessä hypotyreoosissa, jossa se yhdistyy kohonneeseen TSH-pitoisuuteen ja ennustaa myöhempää hypotyreoosin kehittymistä. TPO-vasta-aineiden pitoisuudet nousevat myös iän mukana. TPO-Ab-positiivisuutta nähdään myös kilpirauhassyövässä ja hyvin vähäisessä määrin myös muissa autoimmuunitaudeissa (esim. tyyppi 1 diabetes ja pernisiöösi anemia), joissa pitoisuudet ovat matalia. TPO-Ab-positiivisuutta on käytetty myös kriteerinä, joka tukee subkliinisen hypotyreoosin diagnoosia.

TPO-vasta-aineiden esiintyvyys terveessä normaaliväestössä on 10 - 12 %, jos kilpirauhashormonien pitoisuudet ovat normaalit. Henkilöillä, joilla S-TSH-pitoisuus on kohonnut, S - TPO-vasta-aineiden pitoisuus on poikkeava yli 50%:lla. Alle kouluikäisistä lapsista n. 2% ja keski-ikäisistä naisista 20-30% ovat TPO-vasta-aine-positiivisia.
Konsultointi
 
 
Esa Hämäläinen, LKT, dos.
Puh. 040 922 1341
esa.hamalainen@vita.fi
Päivitetty 11.6.2019