ALUMIINI

PDF
U -Al (3921)
S -Al (2998)
Indikaatiot
Alumiinialtistuksen seuraaminen.
Näyte
U -Al.
2 x 10 ml kertavirtsaa.
Näyte otetaan viikon ensimmäisenä työpäivänä ennen työvuoron alkua ja ennen pukeutumista työvaatteisiin. Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.

Kädet ja virtsaputken suu suositellaan pestäväksi ennen näytteenottoa. Virtsanäyte otetaan erikoispestyyn muoviastiaan (Sarstedt). 10 ml virtsaa siirretään kaatamalla kahteen putkeen: erikoispestyyn putkeen (punakorkkinen Sarstedt 15 ml kartioputki) ja 10 ml hivenainevirtsanäyteputkeen 60.610.100. Alumiininäyte on erittäin kontaminaatioherkkä. Virtsanäytteen siirtämisessä ei saa käyttää pipettiä. Jos halutaan käyttää muita kuin suositeltua näyteastiaa, tulee ennen näytteenottoa ottaa yhteyttä VITA laboratorion asiakasneuvontaan.

S -Al:
Näyte otetaan aamulla ennen työvaatteiden pukemista. Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.

Ennen varsinaista näytteenottoa otetaan ylimääräinen hukkaputki verta pistoskohdan ja neulan huuhtomiseksi. Hukkaputkeksi soveltuu mikä tahansa putki.

Näyte otetaan valkokorkkiseen lisäaineettomaan seerumiputkeen (Vacuette 454001), joka on tilattavissa tarviketilaussivujemme tai asiakasneuvojan kautta.

Näytteen hyytymisaika on potilaskohtainen, koska putkessa ei ole hyytymisaktivaattoria. Näyte sentrifugoidaan neljän tunnin kuluessa näytteenotosta. 2 ml seerumia erotellaan kaatamalla (ei pipetoimalla) toiseen Vacuette 454001 putkeen.

Alumiininäyte on erittäin kontaminaatioherkkä. Jos halutaan käyttää muita kuin suositeltua näyteputkea, tulee ennen näytteenottoa ottaa yhteyttä VITA laboratorion asiakasneuvontaan.

Kts. Hivenaine- ja altistustutkimusten näytteenottovälineet
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Atomiabsorptiospektrofotometrinen (AAS). Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3-8 työpäivää
Viitearvot
U -Al:  Altistumattomat 0.6 µmol/l
     Toimenpideraja 3.0 µmol/l

S -Al:  Altistumattomat 0.2 µmol/l
     Toimenpideraja dialyysipotilaille 3.7 µmol/l
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Päivitetty 23.3.2020