LIPOPROTEIINI (a)

PDF
fS-Lipo (a) (4144)
Indikaatiot
Osana perusteellista sydän- ja verisuonitaudin sekä ateroskleroosin ja tromboosin riskin arviota. Lisätutkimus familiaarista hyperkolesterolemia sairastavilla potilailla.
Näyte
1 ml paastoseerumia.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Immunoturbidimetrinen Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Viitearvot
Alle 250 mg/l.
Tulkinta
Lipoproteiini (a) muodostuu normaalista LDL-partikkelista, jonka apolipoproteiini B-osaan on kiinnittynyt apoproteiini (a). Lipo(a) esiintyy geneettisen säätelyn vuoksi useina polymorfisina muotoina ja muistuttaa rakenteellisesti fibrinolyyttisen järjestelmän plasminogeenia. Lipo(a) pitoisuuteen vaikuttavat geneettiset tekijät ja esim. statiinilääkityksellä ei ole vaikuta sen pitoisuuteen. Lipo(a) on ilmeisesti itsenäinen ateroskleroosin riskitekijä. Vaara korostuu, jos potilaan LDL-kolesterolin pitoisuus on samanaikaisesti myös poikkeavan korkea. Hyper-Lipo(a) on ilmeisesti tärkeä valtimotaudin lisätekijä familiaalisessa hyperkolesterolemiassa. Lipo(a) on mahdollisesti yhdistävä tekijä ateroskleroosin ja tromboosin välillä.

Lisääntyneen koronaaritaudin riskin rajana pidetään Lipo(a) pitoisuutta yli 250 mg/l. Riski on suurentunut erityisesti potilailla, joilla LDL-kolesteroli on koholla ja joiden Lipo(a) pitoisuus on yli 500 mg/l.
Tekopaikka
Labor Dr. Kramer & Kollegen
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh.040 922 5301
mikko.helenius@vita.fiPäivitetty 23.11.2021