OSTEOKALSIINI

PDF
S-Osteoca (3594)
Indikaatiot
Luunmuodostuksen aktiivisuuden tutkiminen. Lääkehoidon seuranta (mm. osteoporoosi, Pagetin tauti) ja lisääntyneen luustoaineenvaihdunnan diagnostisointi (mm. luustometastasointi, Pagetin tauti, hyperparatyreoosi ja osteodystrofia).
Näyte
Esivalmistelut:
Näyte otetaan vuorokausivaihtelun takia aamulla viimeistään klo 8 - 9.

Näyte:
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
1 ml hemolysoitumatonta seerumia. Ei geeliputkea.
Näyte otetaan kylmänäytteenottona ja erotetaan mahdollisimman nopeasti soluista.
Säilytys ja lähetys
Kylmälähetys, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
3-5 työpäivää
Viitearvot
Naiset:
Premenopausaaliset, yli 20 v: 11 - 43 µg/l
Postmenopaussi:   15 - 46 µg/l

Miehet:
18-29 v           24 - 70 µg/l
30-50 v           14 - 42 µg/l
51-70 v           14 - 46 µg/l
Tulkinta
Naiset: fertiili-ikäiset 11 - 43 µg/l, postmenopaussi 15 - 46 µg/l.

Osteokalsiini on 49 aminohappoa sisältävä proteiini, joka on luuston tärkein ei-kollageeniproteiini. Se muodostaa noin 1 % luun proteiinipitoisuudesta. Osteokalsiinia tuotetaan luuta muodostavien osteoblastien toimesta ja tuotantoa säätelee K-vitamiini ja aktiivinen D-vitamiini (1,25diOH-D). Luun synteesissä osa osteokalsiinista siirtyy verenkiertoon ja osa jää luustoon. Seerumin osteokalsiini on luustospesifinen merkkiaine, jonka pitoisuus kuvaa luun muodostumisnopeutta ja osteoblastien aktiivisuutta. Osteokalsiinin määrityksellä voidaan seurata osteoporoosin hoidon vaikutusta (bifosfonaatti ja estrogeenihoito).
Seerumin osteokalsiinipitoisuudet ovat lapsuudessa aikuisia korkeampia. Aikuisilla osteokalsiinipitoisuudet riippuvat potilaan iästä ja sukupuolesta (Ks. Bayer M. 2014, 2,5-97,5% lasten viitevälit).
Kohonneita seerumipitoisuuksia nähdään osteoporoosissa, osteomalasiassa, riisitaudissa, munuaisperäisessä osteodystrofiassa, hypertyreoosissa, agromegaliassa, luustometastaaseissa, luun murtumissa ja tiloissa, joissa luun hajoaminen tai uudismuodostus on kiintynyt (Pagetin tauti, hyperparatyreoosi). Osteokalsiinipitoisuus on alentunut kasvuhormonin puutoksessa, hypotyreoosissa ja hypoparatyreoosissa.
Osteokalsiini eritetään munuaisten kautta, joten munuaisinsuffisienssissa pitoisuudet voivat kohota ilman muutosta luustoaineenvaihdunnassa.

Viite: Bayer M., Reference values of osteocalcin and procollagen Type I N-propeptide plasma levels in a healthy Central European population aged 0-18 years, Osteoporos. Int. 2014; 25: 729-736
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
 Puh.040 922 5301
 mikko.helenius@vita.fi
 
Päivitetty 26.7.2023